06 жовтня 2024, неділя

Тарифи, “ProZorro” і занедбаний округ: чому присвятив перший рік депутатства “батьківщинець” Олександр Цертій (ІНФОГРАФІКА)

Олександр Цертій у нинішньому складі Кіровоградської міської ради очолює одну з найчисельніших депутатських фракцій –  ВО “Батьківщина”. Депутат фактично є рупором “Батьківщини” у раді, який ініціював для голосування у сесійній залі торік кілька десятків ініціатив. Що було головним вектором роботи Олександра Цертія, над чим працюватиме депутат цього року, у свіжій публікації “Акули” в рубриці “Рік депутата”.
Усі закупівлі через “ProZorro”
Однією з ключових ініціатив, що пропонував Олександр Цертій торік, було запровадження у міськраді вимоги проведення усіх закупівель, у тому числі дрібних, за кошт міського бюджету через систему “ProZorro”. Ідея не належить тільки Цертію –  вона була подана у сесійній залі у вигляді колективного запиту від шести політичних фракцій, які нині частково утворюють так звану демократичну опозицію. У своєму запиті депутати просили скасувати рішення Виконавчого комітету, яким був скасований Порядок застосування системи електронних закупівель, що зобов'язував застосовувати систему “ProZorro” при закупівлях товарів і послуг за кошти міського бюджету на суми від 30 тис грн. Тоді запит так і не був підтриманий. Згодом на поверненні до скасованого порядку Олександр Цертій наголошував на більшості депутатських комісій та сесій. Сьогодні ж конкурентні закупки в “ProZorro” від найменших сум – одна з вимог, що була висунута демократичною опозицією до міського голови Андрія Райковича.
“Ця битва за “ProZorro” досі триває і який буде результат поки сказати важко, адже все залежить від депутатського корпусу. Не можна сказати, що у разі, якщо “ProZorro” почнуть використовувати, то корупція зникне. Але система дасть можливість відслідковувати і бачити як використовуються бюджетні кошти. Вже зараз ми бачимо завищені вимоги до учасників тендеру, дискваліфікацію учасників, які пропонують нижчі ціни. Усі ці моменти потім при усіх закупівлях будуть очевидні і під тиском громадськості управління і підприємства зобов’язані будуть усувати порушення. Саме по собі “ProZorro” як інструмент  нічого не дасть, допоки не буде належного контролю з боку громадськості, активістів і тих же самих депутатів”, – переконаний Олександр Цертій.
Дисципліна
Пройшовши до нинішнього складу міської ради у списках ВО “Батьківщина” Олександр Цертій очолив депутатську фракцію, утворену обранцями від цієї політичної сили. Він не тільки є головою фракції, а й її рупором, адже всі ініціативи Цертія, як раніше розповідав “Акулі” його однопартієць Юрій Гребенчук, є результатом командної роботи у фракції.
Від самого початку роботи Кіровоградської міської ради VII скликання депутат є членом постійної комісії Кіровоградської міської ради з питань бюджету, податків, фінансів, планування та соціально-економічного розвитку. Згідно інформації, що надало на запит «Акули» управління апарату ради, за перший рік роботи (з листопада 2015 по листопад 2016 року) Олександр Цертій не пропустив жодного засідання цієї комісії. Не зафіксували у міській раді і прогулів депутата під час сесій, що проходили торік. Окрім того Олександр Цертій був членом робочої групи, яка розробляла Положення про постійні комісії Кіровоградської міської ради, а також долучався до розробки так званою “конституції” міської ради – Регламенту.
За перший рік роботи депутат Олександр Цертій подав 8 депутатських запитів. У відповіді на інфомаційний запит управління апарату ради поінформувало, що половина депутатських запитів стосувалась надання матеріальної допомоги містянам, інша половина – щодо вирішення проблем у місті. Для прикладу депутат пропонував комплексно опрацювати питання забудови земельних ділянок учасниками АТО, організувати до них підведення інженерно-транспортних комунікацій, звернутись до ВР та Кабміну щодо підвищення розмірів соціальних стандартів та гарантій.
Відкритість депутата
Прийти на прийом до Олександра Цертія можна за двома адресами. На окрузі приймальня депутата знаходиться по вул. Дарвіна, 23 (приміщення Районного будинку культури). Офіційні дні прийому громадян за цією адресою – перша та третя п’ятниця місяця 15.00-17.00. Окрім того звернутись до депутата можна щоденно, крім суботи та неділі, 09.00-16.00, за адресою: вул. Валентини Терешкової, 166-б, кімн. 17, де також знаходиться громадська приймальня однопартійця Цертія Юрія Гребенчука.
На сторінці депутата на сайті міської ради можна побачити мобільний телефон помічників Олександра Цертія, а також його електронну пошту.
Депутат активно веде власну сторінку на Фейсбуці. Усі ініціативи Олександр Цертій докладно описує, висловлюючи власну позицію щодо потреби у підтримці таких ідей, доповнюючи її офіційними документами або їхніми проектами. Так само активно депутат веде обговорення тих чи інших питань у коментарях під публікаціями колег і активістів. Окрім того у Фейсбуці створена окрема група, де можна отримати усю інформацію про роботу Олександра Цертія у міськраді та на окрузі.
Депутатські ініціативи
Сьогоднішнє депутатство у міській раді для Олександра Цертія є першою каденцією. Попри свою активність депутат не говорить про суттєві досягнення першого року роботи, адже досягти конкретного результату насправді важко.
“Чесно кажучи виявилося працювати набагато важче, аніж я міг собі уявити. Труднощі буквально в усьому. Спочатку починаєш аналізувати ситуацію у виконавчому комітеті і міській раді і бачиш, що система працює неефективно. Коли починаєш робити якісь спроби щось змінити, то бачиш, що система створена таким чином, що вона сама себе і захищає. Вона не дає можливості запровадити якісь зміни, які б додали ефективності її роботи. На моє переконання, депутатський корпус має виконувати подібну функцію наглядового органу, тобто бачимо проблему – пропонуємо вирішити її системно, а не “гасити пожежі” чи латати дірки локально. Тотальні зміни не вдаються. Це головне розчарування, тому що я думав, що зможу зробити рішучі швидкі кроки чи зміни і побачити якийсь результат”, – ділиться враженнями Олександр Цертій.
Протягом першого року роботи депутат чи не щосесійно зачитував депутатські звернення та запити. Олександр Цертій був ініціатором колективних депутатських запитів щодо підключення транспортних засобів до Єдиної міської системи диспетчеризації GPS, фінансування адресної атрибутики після перейменування вулиць для будинків усіх типів, встановлення мораторію на підвищення тарифів на послуги ЖКГ, підвищення фінансування навчальних закладів задля недопущення збору благодійних внесків, створення Єдиного реєстру дозволів на відключення від центрального опалення і подібне. Частина з цих питань були підтримані у сесійній залі, однак досі залишаються нереалізованими через блокування пропозицій безпосередньо у виконавчих органах, говорить депутат. Для прикладу, у міському бюджеті було передбачено кошти на виготовлення адресних табличок для будинків усіх типів у місті, однак переможців конкурсу на кращий ескіз цієї атрибутики досі не оголосили; у бюджеті управління освіти заклали додаткові кошти для навчальних закладів, як того просили депутати, однак не зробили положення щодо цільового витрачання цих коштів, які мали би замінити благодійні внески батьків.
Видалась складною і робота на окрузі. Під опікою Олександра Цертія знаходиться 19 округ, що охоплює мікрорайон Балашівки. На мікрорайоні є і приватний сектор, і багатоповерхові будинки. У кожному з секторів свої проблеми, говорить депутат:
“Округ дістався доволі важкий, оскільки попереднім депутатом не проводилась там активна і системна робота. Років 10 цей мікрорайон не бачив особливої уваги з боку органів місцевого самоврядування, депутатів, бо кошти міського бюджету розподіляються між мікрорайонами дуже несправедливо.  На окрузі робота була побудована таким чином, щоб спершу закрити дуже проблемні місця, які, зрозуміло, стосувались сфери ЖКГ. Зробити глобальні зміни не вдалося, бо пройшло не так багато часу, а округ доволі проблемний. У приватному секторі дуже серйозна проблема з освітленням  і дорогами, у багатоповерховому – з централізованим водовідведенням”.
Серед проблем, що вдалось вирішити на окрузі торік, Олександр Цертій у своєму річному звіті відзначив: підтоплення підвалів будинків по вулиці Родніковій 76,78-80, аварійні дерева на території дитсадка № 35 (“Світлячок”), невідремонтований спортзал школи-ліцею № 8, занедбані покрівлі будинків та прибудинкові території. Окрім того депутатом було ініційовано низку масових заходів на окрузі для дітей та дорослих. “Батьківщинець” говорить, масові заходи на окрузі – чергова можливість поспілкуватись з виборцями, а для людей – нагода провести час усією родиною.
“Одне з досягнень на окрузі, що я бачу і що відбулось частково завдяки мені, це те, що в людей потроху відроджується довіра до депутатів. До мене на Балашівці ніхто не проводив зустрічей з населенням – депутата не знали. Зараз же, зрозуміло не кожен, але люди знають до кого можна звернутись”, – розповідає Олександр Цертій.
Плани на 2017-й
Незважаючи на складну політичну ситуацію, що склалась у міській раді, Олександр Цертій має доволі оптимістичні плани на роботу у цьому році. Найперше завдання – досягти виконання вимог, що заявила очільникам міста так звана демократична опозиція. Сьогодні на підтримку цих вимог на різних мікрорайонах міста зібрано понад 20 тисяч підписів містян.
“Задача мінімум – виконання восьми вимог, серед яких приблизно половина тих, що стосуються соціальної сфери, зокрема повернення попередніх тарифів на проїзд у громадському транспорті, перегляд тарифів для ЖЕО. Тарифи абсолютно несправедливі і не враховують фінансових можливостей людей. Виконання вимоги щодо “PrоZorro” приведе до економії коштів: мова йде про приблизну суму у 80 млн грн, яку можна використати на вирішення важливих проблем у місті. До того ж нам треба визначити стратегію роботи у питанні опалення будівель міста, тому нами була висунута вимога щодо видачі дозволі на відключення від центрального опалення”, – переконаний депутат.
Пріоритетом у роботі на Балашівці стане вирішення проблем ЖКГ. У першу чергу, говорить Олександр Цертій, необхідно провести освітлення вулиць у приватному секторі. У багатоповерхових житлових масивах питанням № 1 є підключення будинків до центральної каналізації, а також ремонт прибудинкових територій. Кілька будинків і дитсадок на Балашівці досі користуються вигрібними ямами, попри наявність у місці каналізаційної системи. Для вирішення цієї проблеми необхідно прокласти інженерні мережі та збудувати спеціальну станцію, яка перекачуватиме каналізаційні відходи на окремих ділянках. Загальна вартість проекту приблизно 4 млн грн. Чверть коштів вже передбачено у бюджеті і мають освоїтись цього року.  На решту проблем ще треба шукати підтримки депутатів та виділення коштів.
Фото з архівів “Акули” і сторінки депутата у Фесбуці
 
Тарифи, “ProZorro” і занедбаний округ: чому присвятив перший рік депутатства “батьківщинець” Олександр Цертій (ІНФОГРАФІКА)
Оцінити цей запис

Магазин товарів для активного відпочинку ProTrack

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований