18 травня 2024, субота

У Кропивницькому відбулось обговорення політичної кризи місцевого рівня (ФОТО)

Днями у приміщенні міської ради Кропивницького відбулось громадське обговорення вимог «демократичної опозиції», що включають у себе 8 пунктів. У звернення, яке депутати направили до міського голови Андрія Райковича та секретаря Андрія Табалова, зокрема йдеться про необхідність фактичного зменшення вартості проїзду, відміни рішення про підняття ціни на квартплату, збільшення фінансування місцевих шкіл, встановлення нижчого рівна допорогових закупівель через «ProZorro»  та інше, інформує Златопіль.
На саме обговорення, окрім представників «більшості», зібралось декількасот містян, які неодноразово під час зустрічі висловлювали здивування тому, що вимоги частини депкорпусу досі не були розглянуті. Свої аргументи міський голова не став приховувати: 
«Мені не зрозумілі ваші репліки. Так, вимоги були озвучені ще місяць тому, однак вони непрості, тож вимагали грунтовного вивчення та аналізу. На сьогоднішній день ми маємо чим відповісти на закиди опозиції. По кожному з пунктів підготовлено фахову виважену відповідь»
Підтримав Райковича й секретар міськради Андрій Табалов. На думку посадовця, усі озвучені вимоги можна було б вирішити у форматі сесії, на яку, однак, опозиціонери відмовляються приходити. 
«Це не демократичний підхід. Якщо вам є що сказати – приходьте, голосуйте і таким чином висловлюйте власну позицію. А просто ігнорувати роботу ради не є правильним», – наголосив Табалов. 
Цікаво, що про останню сесію, яку було проведено всупереч вимогам чинного законодавства, обидва посадовця тактично не згадали. 

Розпочали ж зібрання з болючого для багатьох транспортного питання, а точніше – розгляду можливості фактичного зменшення вартості проїзду до попередніх 3,5 гривень за одну поїздку. Як пояснив начальник управління розвитку транспорту та зв’язку КМР Олександр Вергун, наразі є відповідне рішення ради, яким відмінено здорожчання проїзду, що було легітимізовано виконавчим комітетом. Нажаль для безпосередньої зміни ціни, необхідно вносити зміни до чинних договорів з перевізниками на що підприємці відмовились йти. 
«Усім транспортникам було направлено відповідні листи, однак результату це не дало. Тепер у нас не залишається іншого виходу як іти до суду. Сказати точно коли буде вирішено дане питання, я не можу. Що ж до запропонованої перевізниками ціни – 4,5 грн., то вона є цілком обгрунтованою – ми це питання вивчали довго і предметно. Усі розрахунки перевірялись неодноразово», – зазначив Вергун. 
Міський голова підтримав доповідача додавши – наразі триває процес підготовки до закупівлі нових автобусів, тож вже невдовзі приватні перевізники не зможуть диктувати свої умови кропивничанам. 
«Ми працюємо над вирішенням транспортної проблеми міста – вже закуплені новенькі тролейбуси, на підході партія автобусів. До кінця року ми повністю змінимо ситуацію на ринку пасажирських перевезень у місті – маршрутки стануть додатковим транспортом, а отже вирішувати, яка ціна правильна, а яка – ні, будемо лише ми. Наразі можу сказати, що проїзд у автобусах, коли вони вийдуть на вулиці Кропивницького, становитиме від 3 до 3,5 гривень в залежності від маршруту», – повідомив Андрій Райкович. 
Містян не надто вдовольнили відповіді посадовців. тож апелювати обуреним містянам, що почали закидати чиновників запитаннями, спробували самі перевізники. Свої аргументи спробували навести власники місцевих підприємств-перевізників Дмитро Вінницький та Геннадій Осєтров. Виступ останнього дещо здивував, адже підприємець, який де-факто мав би захищати інтереси власного бізнесу, практично весь спіч присвятив вихвалянню роботи діючої влади міста. По факту відповісти на просте запитання – чому після здорожчання вартості проїзду погіршився сервіс, перевізники так і не змогли. 

Друге питання, що було одговорено в той день, стала вимога опозиційних сил збільшити фінансування шкіл міста таким чином ліквідувавши побори, що й досі мають місце у кропивницьких навчальних закладах. Відповісти на це питання спробував сам Андрій Райкович, який здивував безапеляційною заявою – виконати цю вимогу економічно не можливо. 
«Ми на 44% збільшили фінансування шкіл у порівнянні з 2016 роком. Більшість цих коштів підуть якраз на ремонти приміщень, встановлення нових вікон, теплоізоляцію, заміну покрівель, тобто на все те, на що раніше пробували збирати кошти з батьків. Що ж до дрібних потреб – то я категрично заборонив директорам шкіл мати будь які фонди чи очолювати їх. Якщо батьки самостійно хочуть збирати кошти і допомогати школі – це їхнє право, я нічого не маю проти. А насильно вимагати грощі ніхто не має права. Та й, якщо чесно, я про такі випадки останнім часом не чув. Виділяти додаткові кошти не бачу ні можливості ні потреби – у нас всі всім забезпечені», – поставив крапку в обоворенні Райкович. 
Обурені коментарі городян щодо невідповідності слів чиновника та реальності, однак, були почуті. Принаймні так більшість сприйняла обіцянку міського голови особисто вивчити аргументи опозиціонерів.  

Розгляд усіх інших питань, по суті, проходив у такому ж дусі – спроба керівництва міста виправдатись та аргументувати самі вимоги «демократичної опозиції» неможливістю їх виконати, нерозуміння та аргументи городян і, як наслідок, обіцянка ще раз вивчити це питання. Враховуючи, що загалом збори тривали більше 4 годин, результати зібрання є дещо неоднозначними – з одного боку, Андрій Райкович та Андрій Табалов пообіцяли, що усі вимоги, оформлені відповідним чином у проекти рішень ради, будуть винесені на сесію, з іншого ж, конкретних кроків у налагодженні діалогу між провладними силами та опозицією названо так і не було. Тож запитання, а що ж заважало за місяць, що минув від озвучення вимог, сісти за стіл переговорів, так і залишилось без відповіді. Враховуючи, що проведення чергової сесії міський голова анонсував на травень, часу для досягнення порозуміння залишилось обмаль.
Фото – Златопіль
У Кропивницькому відбулось обговорення політичної кризи місцевого рівня (ФОТО)
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований