05 травня 2024, неділя

Нардеп з Кіровоградщини зриває закупівлю ліків в Україні?

Законопроект №2151-2 від 25.02.2015, внесений нардепом від Кіровоградщини Костантином Яринічем у співавторстві з Іриною Сисоєнко та ще декілька законопроектів-клонів – не що інше, як спроба затягнути процес передачі закупівель лікарських засобів міжнародним організаціям та зірвати його. Про це говорять голова правління БФ “ПАцієнти України” Дмитро Шерембей та голова правління ГО “Центр протидії корупції” Віталій Шабунін, які підлписали звернення до голови ВРУ, пише сайт БФ “Пацієнти України”. 
 
Згідно озвученої інформації, фармацевтичне лоббі у Верховній Раді блокує передачу закупівель ліків міжнародним організаціям. Як стверджують громадські активісти, на противагу законопроектам №2150 та №2151, які передають закупівлю ліків  ЮНІСЕФ та ВООЗ і розроблені в Міністерстві охорпони здоров’я, представники фармацевтичного бізнесу та інших зацікавлених бізнес-структур зареєстрували 4 альтернативних законопроекти – 2150-1, 2150-2, 2151-1 та 2151-2, метою яких є затягування розгляду законопроектів у сесійній залі, що призведе до зриву передачі закупівель, яка повинна відбутися не пізніше середини березня 2015 року. Крім того, законопроекти, які врегульовують ті самі норми, були зареєстровані і в іншому комітеті, а саме законопроекти 2152 та 2152-1. Авторами альтернативних законопроектів, які насправді дублюють подані Міністерством охорони здоров’я та Комітетом охорони здоров’я законопроектами є Гліб Загорій, власник фармацевтичної компанії «Дарниця», а також Олександр Третяков, Ігор Алєксєєв та Олександр Дроздик, а також І. Сисоєнко та К. Яриніч. Юридичний аналіз законопроектів показує, що незважаючи на те, що альтернативний пакет законопроектів був фактично скопійований з основного законопроекту, він все ж таки містить низку відмінностей, які спрямовані на унеможливлення імплементації самої ідеї міжнародних закупівель. Зокрема, в альтернативному законопроекті відсутня необхідна конкретика, яка забезпечувала прийняття належних підзаконних актів.
«Мета появи  цих законопроектів одна – затягнути процес передачі закупівель міжнародним організаціям та зірвати його – стверджує Віталій Шабунін, голова правління «Центру протидії корупції». – Передача закупівель повинна відбутися не пізніше березня, щоб ліки були придбані вчасно. Затягування ж процесу голосування у Раді дасть можливість залишити всі корупційні схеми, які існують в МОЗі під час проведення закупівель та знову заробляти на хворих людях з фармацевтичної мафії».
Нардеп з Кіровоградщини зриває закупівлю ліків в Україні?
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований