18 травня 2024, субота

Добровільне об’єднання громад стане випробуванням для Кіровоградщини

Мінрегіонбуд за ініціативи котрого було прийнято Закон України “Про добровільне об’єднання територіальних громад”, що не перший місяць є топ-темою обговорення жителів районів, продовжує форсувати події. Так відповідно до ст.11 вище вказаного Закону, обласною державною адміністрацією розпочато роботу з підготовки проекту перспективного плану формування територій громад в області, проголосувати за котрий обласна рада планує 28 травня, на черговій сесії, повідомив голова Кіровоградської облради Олександр Чорноіваненко, інформує кореспондент Златополя. 
 
Згідно проекту Перспективного плану 1030 населених пунктів області планується об’єднати в 53 територіальні горомади. Інтереси сіл та селищ, котрі будуть об’єднані, в адміністраціях громад представлятимуть старости, що замінять у своїх повноваженнях сільських, селищних та міських голів. Площа майбутніх об’єднань наразі визначено – мінімум 30 тис. га. Окрім того, прозвучала на зустрічі й пропозиція – міста обласного значення залишити окремо від об’єднаних територіальних громад.
Згадали й про фінансування майбутніх громад. Так на місцях залишатиметься ряд податків: 60% ПДФО, 25% екологічного податку, 100% єдиного податку, 100% податку на майно та ін..
Голови районних рад, одначе, неоднозначно сприйняли інформацію про майбутнє реформування. Кажуть – на сьогодні не вбачають у об’єднанні фінансової доцільності. Окрім того, форсувати події, проводячи реформу до виборів, не варто, адже до сьогодні на державному рівні й досі законодавчо не визначені повноваження майбутніх об’єднань територіальних громад.
Насамкінець голова облради Олександр Чорноіваненко резюмував – грати на випередження обласна рада не планує, одначе проводити роботу по об’єднанні усіх зауважень та пропозицій керівників райрад та представників населення необхідно вже зараз. 
Нагадаємо, ознайомитись з Проектом перспективного плану об’єднання територіальних громад, кожен бажаючий може на офіційному сайті Кіровоградської обласної ради. Зауваження та пропозиції до Проекту можна надавати на електронну адресу: org@kr-admin.gov.ua
Добровільне об’єднання громад стане випробуванням для Кіровоградщини
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований