18 травня 2024, субота

На Кіровоградщині узгодили Перспективний план об’єднання громад

Сьогодні в малій залі Кіровоградської облдержадміністрації пройшло засідання обласної робочої групи з підготовки проекту перспективного плану формування територій громад в області під керівництвом голови облдержадміністрації. На засіданні робочої групи було ухвалено проект рішення і Перспективний план добровільного об’єднання громад, який мають на наступній сесії затвердити депутати обласної ради, пише кореспондент Златополя.
 
Нагадаємо, попередній проект Перспективного плану був оприлюденений на сайті обласної ради і направлений на обговорення в райони. У перспективному плані з сайту облради пропонувалося утворення більш як 50 громад, тоді як після обговорення на рівні районів, жителі Кіровоградщини забажали поділу аж більш як на 70. При чому, більшість районів захотіли сформувати одну громаду в межах існуючого тепер району, а деякі – навпаки вирішили поділитися на кілька десятків громад.
5 травня  відбулося перше засідання робочої групи, до складу якої увійшли представники депутатського корпусу обласної ради, структурних підрозділів облдержадміністрації, регіональних відділень асоціацій органів місцевого самоврядування, регіонального Офісу реформ. На засіданні було розглянуто попередні пропозиції та ініціативи територій щодо об’єднання громад. Друге засідання пройшло сьогодні, 21 травня, на ньому було розглянуто і затверджено варіант перспективного плану об’єднання територіальних громад області для подальшого розгляду на сесії обласної ради, яка запланована на 28 травня цього року.
У Перспективному плані, затвердженому робочою групою, Кіровоградський, Вільшанський, Гайворонський, Голованівський, Долинський, Компаніївський, Новоархангельський, Знам’янський, Новомиргородський, Новоукраїнський, Олександрівський, Олександрйський, Улянівський та Устинівський райони заявили, що у перспективі створять одну громаду в межах району. Про це під час засідання повідомили керівники робочих груп у районах.
При цьому, зазначили керівники робочих груп у районах, дискусії досі тривають і розглядалися й інші варіанти поділу та об’єднання. Зокрема, виіршується питання у Новомиргородському районі, де смт. Каптіанівка пропонує об’єднатися кільком найближчим сільським радам. 
Робоча група, створена в Новгородківському районі внесла в перспективний план ініціативу створення двох громад на території району – Новгородківської та Верблюжської.
Бобринецький район після обговорення вирішив внести до Перспективного плану ідею аж 25 територіальних громад на основі свого району. 
У Добровеличківському районі погодили можливість створення 6 громад: з центрами у Добровеличківці, Піщаному Броді, Липняжці, Тишківці та Першунівці.
Маловисківський район бачить своє майбутнє у складі 4 громад, Петрівський хоче розподілу на 3 спроможних громади, тоді як голова Онуфріївської робочої групи запропонував досить дивну річ: 13 громад з центром в Онуфріївці. Як таке можливо – представник Онуфріївського району не уточнив. 
Світловодський район вирішив жити в межах однієї громади і забажав бачити центром громади місто Світловодськ, яке також буде окремою громадою, чого, відповідно до Перспективного плану і затвердженої Кабміном методики, робити не можна. 
У Знам’янському районі, який вирішив сформувати також одну громаду, теж хочуть бачити адміністративним центром новоутворення Знам’янку, однак, в разі невдачі уже навіть підшукали запасний варіант – Дмитрівку.
Знам’янка, Свтіловодськ і Олександрія вирішили на базі міст створити свої територіальні громади. За словами мера Олександрії Степана Цапюка, зараз це питання ще вирішується.
Справжня “словесна бійня” розвернулася за населені пункти Бережинка, Соколівка і Підгайці – за них борються і Кіровоградський район і Кіровоград. За словами заступника мера Кіровограда Сергія Васильченка, ці населені пункти уже практично інтегровані в громаду Кіровограда і економічно і транспортно. У голови Кіровоградської РДА свої аргументи – за ії словами місцеві депутати і представники бізнесу бажають бути в громаді, створеній на території району. Пані голова РДА також зазначила, що хотіла б, аби територіальний центр можливої громади було залишено в Кіровограді, на Балашівці, що дещо суперечить концепції реформи, однак в разі, якщо це не вийде, підготували “запасний аеродром”.
Нагадаємо, що ухвалення перспективного плану робочою групою, яке сьогодні відбулося – не кінець. Перспективний план мають на найближчій сесії затвердити депутати обласної ради і потім надіслати його для розгляду в Кабінет Міністрів. Для того, аби дійсно замість районів з’явилися територіальні громади, необхідно підготувати законодавчу базу, якої поки що немає. Як зазначив голова обласної ради Олександр Чорноіваненко під час роботи групи, “сьогодні будується модель” можливого поділу районів, а створення громади може тривати до 9 місяців. Тобто, якщо адміністративна реформа запрацює, в життя вона вступить уже після місцевих виборів. Крім того, перспективний план добровільного (!) об’єднання громад не є Законом чи актом, який необхідно виконувати –  у разі вступу в силу реформи, Перспективний план буде тією пропозицією, яку нададуть громаді і слідувати за нею чи ні – вирішувати нам з вами.
Варто також зазначити, що під час роботи групи у автора цих рядків склалося враження, що не тільки в деяких районах не зрозуміли суті запропонованих змін, а й деякі члени робочої групи при ОДА сприйняли її по-своєму. Якщо в районах голови РДА переживали за втрату повноважень і розглядали прийнятий парламентарями закон та обговорення Перспективного плану як директиву, спущену зверху, яку й виконувати необхідно так само – прорапортувавши і нічого не зробивши; то деякі учасники робочої групи піднімали відверто наївні питання і надавали пропозиції, що суперечили суті реформи переслідуючи, певно, якісь свої політичні сили. Зокрема, один із головних прротивників перйменування бібліотеки Гайдара Микола Ковальчук на повному серйозі запропонував ухвалити Перспективний план за формулою “одна громада в межах одного району”, що практично нівелювало б половину принципів пропонованої реформи. Аргументував свою позицію Ковальчук твердженням, що розпорошення на громади, мовляв, приведе до ліквідації Кіровоградської області. У цьому плані “голосом розуму” виступив міський голова Олександрії Степан Цапюк, який закликав не боятися проводити реформи і зауважив, що якраз цього бояться деякі керівники районів. За його словами, реформи мають бути реальними а не показовими, як “обговорення” в деяких районах.
ДОВІДКА. Перший крок до децентралізації на законодавчому рівні уже зроблено – це зміни до Бюджетного і Податкового кодексів, що вступили в дію у січні нинішнього року. Сьогодні країна входить у другий етап – добровільне об’єднання територіальних громад.
Згідно із Законом, суб’єктами добровільного об’єднання територіальних громад є суміжні територіальні громади сіл, селищ, міст. Об’єднана територіальна громада, адміністративним центром якої визначено місто, є міською територіальною громадою, центром якої визначено селище, – селищною, центром якої визначено село, – сільською.
У Законі визначаються такі умови об’єднання: у складі об’єднаної територіальної громади не може існувати іншої громади, яка має свій представницький орган місцевого самоврядування; територія об’єднаної територіальної громади має бути нерозривною, її межі визначаються по зовнішніх межах юрисдикції рад територіальних громад, що об’єдналися; об’єднана територіальна громада має бути розташована в межах однієї області; при прийнятті рішень щодо добровільного об’єднання територіальних громад беруться до уваги історичні, природні, етнічні, культурні та інші чинники, що впливають на соціально-економічний розвиток об’єднаної територіальної громади; якість та доступність публічних послуг, що надаються в об’єднаній територіальній громаді, не можуть бути нижчими, ніж до об’єднання. Адміністративним центром об’єднаної територіальної громади визначається населений пункт, який має розвинуту інфраструктуру і, як правило, розташований найближче до географічного центру території. Добровільне об’єднання територіальних громад не призводить до зміни статусу населених пунктів як сільської чи міської місцевості. Найменування об’єднаної територіальної громади, як правило, є похідним від найменування населеного пункту, визначеного її адмінцентром.
Тобто, Закон не передбачає змін меж областей чи, як писали деякі ЗМІ, об’єднання Кіровоградщини з Миколаївською областю. Області залишаться в своїх межах, однак в межах самої області відбудуться кардинальні зміни.
Перспективний план об’єднання громад НЕ ОЗНАЧАЄ їх негайного об’єднання і є лише перспективною моделю імовірного добровільного об’єднання громад.    
На Кіровоградщині узгодили Перспективний план об’єднання громад
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований