10 травня 2024, п’ятниця

У Кіровограді вчилися не боятися децентралізації

Сьогодні, 28 травня, у приміщенні Кіровоградського прес-клубу проходив інформаційний семінар «Подолання стереотипів стосовно децентралізації на основі кращих іноземних практик та українських законодавчих ініціатив», пише кореспондент Златополя.
 
Захід, організований Українським інститутом міжнародної політики та Посольством Федеративної республіки Німеччина в Україні зібрав небайдужих до проблем децентралізації кіровоградців, яких вчили використовувати досвід децентралізації влади європейських країн. Зокрема, торкнулися питання підзвітності та повноважень місцевих органів влади після децентралізації, перерозподілу місцевих та загальнонаціональних податків.
Експерти Реанімаційного пакету реформ, Платформи громадянського суспільства Договору про асоціацію Україна-ЄС, Українського інституту міжнародної політики та спеціалісти з державного управління на досвіді Польщі, Італії та Румунії показували учасникам семінару, що боятися децентралізації  не варто. Наприклад, Італія на сьогодні складається із 110 провінцій та більш як 8 тисяч комун. При чому, число комун не є сталим – вони можуть об’єднуватися та розділятися виходячи із інтересів їхніх мешканців. Румунія, децентралізація для якої була пріоритетною іще 10 років тому, має триступеневу систему територіальних одиниць, що дозволяє ефективно співіснувати громадам і практично не залежати від центральної влади у питаннях управління, фіскальної політики, фінансів. 
Цей семінар входить в серію одноденних інформаційних семінарів, щодо міжнародного досвіду для реформи децентралізації України, що проводиться в різних регіонах України для представників місцевої влади та місцевого самоврядування. 
 

У Кіровограді вчилися не боятися децентралізації
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований