17 травня 2024, п’ятниця

Юлія Тимошенко: Ми повинні орієнтуватися на європейський рівень оплати праці

У Державному бюджеті є достатньо коштів для повної індексації заробітних плат і пенсій відповідно до рівня інфляції. Про це повідомила лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко під час зустрічі з представниками профспілкових об‘єднань України.
 
Фракція «Батьківщина» внесла до парламенту відповідний законопроект про індексацію, виходячи з реальних показників бюджету, і збирає підписи лідерів усіх фракцій.
«Нам говорять, що шокова терапія сьогодні — єдиний вихід. І вже через кілька років, мовляв, вона зумовить повне процвітання. Я зараз посилаюся на висновки Віденського міжнародно-економічного інституту, який зробив аналіз по Україні. Хочу зауважити, що роботу виконали кращі економісти світу. Так ось, вони зазначили, що обрана урядом стратегія є помилковою, і її треба зупинити. Адже шокова терапія призводить лише до різкого зниження усіх показників економічного зростання. Ви знаєте, що ВВП впав в усіх галузях, крім аграрного сектору, ситуація дуже важка. Роздрібна торгівля, на якій тримається більшість ВВП країни, через втрату купівельної спроможності людей обвалилася більш як на 20%. Все це говорить про те, що обрана стратегія є хибною», — пояснює Юлія Тимошенко. 
Також вона наголосила, що нара- зі в Україні існують величезні політичні загрози:
«Якщо до осені ми не вирівняємо соціальну ситуацію, то не зможемо прогнозувати, як пово- дитимуться люди. Контрреволюція може стати дуже реалістичною». 
Тимошенко звернула увагу на підвищення індексу споживчих цін порівняно з груднем 2013 року, який становить 71,2%:
«Такого не було ніколи! Це трагедія, яка показує лише частину проблем людей». Основною причиною падіння рівня життя людей, як повідомила Тимошенко, є обмінний курс гривні до долара. «Через півроку рівень інфляції може скласти 260%. Якщо ми зараз не здійснимо відповідних кроків, то вийдемо не на 171%, а на 260% ін- фляційних процесів», — наголосила лідер фракції. 
Крім того, за словами Юлії Тимошенко, середня заробітна плата в Україні сьогодні становить 148$, що в 29,7 раза нижче, ніж у США, у 27 разів нижче, ніж у Німеччині, та в 6,6 раза нижче, ніж у Польщі.
«Так не живе жодна країна світу. Сьогодні це соціальна трагедія України. Коли ми розповідаємо закордон ним політикам про те, що порівняно з минулими часами заробітні плати та пенсії впали в 2,3 раза, то вони просто шоковані», — зазначила вона. Водночас лідер «Батьківщини» запевняє, що для індексації є бюджетні кошти, адже державний бюджет за п’ять місяців поточного року перевиконаний на 11,4% (на 21 млрд грн). «Усі уряди могли робити таке перевиконання, якби не індексували пенсії та зарплати, якби обкладали податками пенсії. Але ніхто на це не йшов, бо це абсурдно, коли в людей забрали останнє, а декларують перевиконання бюджету», — сказала Тимошенко.
За її словами, такі показники могли би бути позитивним фактором, якби вони базувалися «на основі зростання економіки, ВВП, промисловості, роздрібної торгівлі, і тоді доходи бюджету, які є профіцитом, є обґрунтованими економічно… Згідно з офіційними даними, залишків на казначейському рахунку більш ніж достатньо, щоб повністю проіндексувати пенсії та зарплати… 
«Я не вірю в успішність держави, якщо в ній не будуть нормально заробляти люди», — зазначила вона. Тимо- шенко вва- жає, що можна вести мову про стратегію на 5–10 років, але «якщо ми говоримо про європейські стандарти, то ми маємо до них наближуватися». На думку лідера «Батьківщини», запровадження гідної оплати праці — це також один із шляхів боротьби з корупцією. 
Лідер фракції також наголосила, що «Батьківщина» є надійним партнером профспілок і має намір співпрацювати з ними в сфері законодавчих ініціатив. «Нам відсьогодні потрібно розпочати потужну спільну роботу: по-перше, в законодавчій площині, а по-друге, ми зобов‘язані сформувати збалансовану, грамотну бюджетну політику на 2016 рік. Без популізму та з цифрами», — підсумувала Юлія Тимошенко.
Прес-служба «Батьківщини»
 

Юлія Тимошенко: Ми повинні орієнтуватися на європейський рівень оплати праці
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований