19 травня 2024, неділя

У Кіровограді з’являться вулиці Кузьми Скрябіна та Сашка Білого?

На виконання законів про декомунізацію, Кіровоградська обласна громадська організація «Комітет відновлення історичної справедливості» розробила та подала на розгляд Кіровоградської міськради цілісну Концепцію топонімічної політики міста.
 
Концепцію розробили відомі громадські діячі Дмитро Сінченко та Ігор Козуб. Нею передбачено визначення єдиних критеріїв тестування номінаційних пропозицій, відмова від повернення імперських назв, а також подано пропозиції щодо перейменування близько 150 топонімічних об’єктів міста. 
Серед пропозицій перейменування – герої АТО, діячі Української Народної Республіки, повстанські отамани, українські гетьмани та кошові, князі, діячі науки та культури, філософи, герої української міфології, лідери античних праукраїнських держав та інші особистості чи події, що пов’язані з нашим містом чи краєм.
Так, вулицю Панфіловців (вигадка радянської пропаганди про учасників 2-ї Світової війни) пропонується замінити на Сашка Білого – відомого активіста УНА-УНСО та Правого Сектора, а проспект Комуністичний пропонується перейменувати на честь відомого співака, музиканта та шоу-мена Андрія Кузьменка, більше відомого як Кузьма Скрябін. 
За словами голови ГО «Комітет відновлення історичної справедливості» Ігоря Козуба, ухвалення даної концепції дозволить одним голосуванням повністю виконати нещодавно ухвалені закони і декомунізувати вулиці нашого міста.
«Наша пропозиція – не аксіома. Вона може і повинна бути обговореною. Але саме ця концепція є цілісною. Ми спробували охопити всі періоди історії нашого краю – починаючи з античних часів – періоду Великої Скіфії, і завершуючи сучасними Героями. На жаль, історія нашого краю маловідома, і наші пропозиції дозволяють виправити ці прогалини», – пояснив свою позицію співавтор Концепції, публіцист Дмитро Сінченко.

З повним текстом топонімічної концепції можна ознайомитися тут

У Кіровограді з’являться вулиці Кузьми Скрябіна та Сашка Білого?
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований