29 вересня 2024, неділя

Вибори мера Кіровограда проходитимуть у два тури?

Учора, 14 липня, Верховною Радою України було ухвалено закон про місцеві вибори, повідомляє Українська правда
 
У Кіровограді, як і в усіх містах, кількість населення в яких дорівнює, або більше 90 тисяч мешканців, будуть проводитися, відповідно до новоприйнятого закону, за мажоритарною системою абсолютної більшості. Тобто, переможець мерських перегонів має набрати щонайменше 50% +1 голосів виборців, інакше буде оголошено другий тур виборів. Зважаючи на те, що жоден із кандидатів на посаду міського голови не набирає у Кіровоградців більше 50% голосів підтримки, можна уже зараз говорити про вибори мера в два тури.
Окрім того, в новприйнятому Законі регулються практично усі аспекти майбутніх виборів (окрім політичної реклами, регулювання якої буде винесено в окремий закон). Зокрема, в
ибори сільського, селищного, міського (міст, кількість виборців у яких є меншою ніж 90 тисяч) голови проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі – тобто в один тур.
Вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах рад проводяться за пропорційною виборчою системою в багатомандатному виборчому окрузі за виборчими списками місцевих організацій політичних партій з закріпленням кандидатів в територіальних виборчих округа
Вибори депутатів сільських, селищних рад проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах, на які поділяється територія відповідно села (кількох сіл, жителі яких добровільно об'єдналися у сільську громаду), селища, територія утвореної відповідно до Закону України "Про добровільне об’єднання територіальних громад" об’єднаної сільської, селищної територіальної громади.
Крім того, згідно з новим законом, визначається, скільки депутатів матиме та чи інша міська чи селищна/районна/обласна рада:
загальний склад (кількість депутатів) місцевої ради становить при чисельності виборців: 1) до 1 тисячі виборців – 16 депутатів; 2) від 1 тисячі до 3 тисяч виборців – 20 депутатів; 3) від 3 тисяч до 5 тисяч виборців – 30 депутатів; 4) від 5 тисяч до 20 тисяч виборців – 36 депутатів; 5) від 20 тисяч до 50 тисяч виборців – 46 депутатів; 6) від 50 тисяч до 100 тисяч виборців – 50 депутатів; 7) від 100 тисяч до 250 тисяч виборців – 60 депутатів; 8) від 250 тисяч до 500 тисяч виборців – 76 депутатів; 9) від 500 тисяч до 1 мільйона виборців – 90 депутатів; 10) від 1 мільйона до 2 мільйонів виборців – 110 депутатів; 11) понад 2 мільйони виборців – 120 депутатів.
Також закон прописує принцип гендерної рівності – у списку політичної сили має бути не менше 30% представників протилежної статі (тобто, від 30% жінок і до 70% чоловіків і навпаки: від 30% чоловіків і до 70% жінок). 
 

Вибори мера Кіровограда проходитимуть у два тури?
Оцінити цей запис

Магазин товарів для активного відпочинку ProTrack

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований