28 вересня 2024, субота

У Кіровоградській міськраді сплять з думками про перейменування

Сьогодні, 22 липня, у Кіровоградській міській раді знову засідала топонімічна комісія, роботи у якої, завдяки закону про декомунізацію – хоч відбавляй. 
На сьогоднішньому засіданні під головуванням заступника міського голови Сергія Колодяжного, топонімічна комісія вирішила детально зупинитися на двох питаннях – чи варто називати вулиці героїв АТО та на нових назвах вулиць, які найближчим часом мають були "декомунізовані".
Стосовно першого питання, то перед відповідальними за перейменування вулиць обласного центру постала "нелегка дилема": чи варто називати вулиці на честь загиблих учасників АТО. Сам Сергій Колодяжний пропонував почекати хоча б 5 років, щоб перейменовувати вулиці на честь загиблих АТО, адже "все може бути". Також лунали пропозиції називати вулиці тільки на честь нагороджених державю званням Герой України або іншими високими нагородами, та навіть "переспати з цією думкою" і вирішити питання на наступному засіданні топонімічної комісії.
У ході дискусії з'ясувалося, що відповідний пункут до свого Положення топонімічна комісія мала "грамотно сформулювати" саме на сьогоднішнє засідання, аджєе минулого засідання про це вже йшла мова, однак із якихось невідомих причин ніхто нічого не формулював. На тому і вирішили: розробити зміни до Положення і на наступному зібрані точно вирішити, як і що варто перейменовувати.
Потім члени топонімічної комісії вирішили перейти до перейменування вулиць, які містять ознаки комуністичного минулого. Учасники зібрання зауважили, що вулиця Червоносільська не має, на їхню думку, комуністичного забарвлення, так само як і назви на честь міста Кронштадт. 
Як прише видання "Рідний Кіровоград" вулицю Героїв Сталінграда було вирішено перейменувати в двох частинах. На відрізку від перехрестя вулиць Андріївської та 50-річчя Жовтня до перехрестя вулиць Пацаєва і Волкова було вирішено назвати на честь нобелівського лауреата Академіка Тамма. На відрізку вулиці від Алеї почесних поховань до перехрестя Пацаєва і Волкова вилиця буде називатися вулицею Героїв України. 
Вулицю Медвєдєва буде називатися тепер на честь мецената української культури Євгена Чикаленка.
Вулицю Енгельса вирішили назвати Петропавлівською, провулок Енгельса – провулком Петропавлівським.
Вулицю 20 років міліції – Солдатською.
Московську – Холодноярською.
Щорса – вулицею Ганни Дмитрян. 
Хоч, як пише РК вулиця 40 років перемоги під декомунізацію не підлягає, але члени комісії погодились повернути історичну назву – Бобринецький шлях. 
Іще більше десятка назв вулиць – в процесі обговорення. Разом з тим, як зазначив ще на початку засідання член комісії Сергій Запорожан, серед 945 наз можуть бути іще такі, які мають відношення до комуністичної пропаганди. Їх будуть шукати до наступного засідання.
У Кіровоградській міськраді сплять з думками про перейменування
Оцінити цей запис

Магазин товарів для активного відпочинку ProTrack

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований