28 вересня 2024, субота

На Кіровоградщині селище перейменують, але назву залишать ту саму

Селище Димитрове Олександрійської міськради (Кіровоградська область) може залишитися з колишньою назвою. Таку думку озвучила селищний голова Тетяна Бандурко, пише Моя Олександрія.
 
За її словами, спосіб обійти закон про декомунізацію і не перейменовувати населений пункт підказав секретар Олександрійської єпархії Анатолій Штанько.
"Він запропонував визнати, що селище названо не на честь комуністичного діяча Георгія Димитрова, а на честь священномученика Димитрія", – розповіла Бандурко.
Моя Олександрія звернулася за коментарем до отця Анатолія.
"Є великомученик Димитрій Солунський, дуже популярний у нас. Наприклад, за Новою Прагою в селі Світлопіль є стара закинута церква, названа на честь цього святого", – прокоментував він.
Таким чином, ім'я селища отримає новий сенс і перетвориться з комуністичного в християнське. Остаточну крапку в даному питанні мають поставити громадські слухання, говорить Бандурко. Саме вони вищий орган самоврядування.
Зараз селищний голова обережно цікавиться думкою місцевих жителів і бачить, що люди або згодні, або їм все одно. Оскільки селище молодий, у нього немає історичного імені крім Димитрове. А вигадувати нове ніхто не поспішає.
Нагадаємо, що згідно закону "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки", міста, райони, села і вулиці, які мають радянські назви, повинні бути перейменовані. На це відведено термін до 21 листопада поточного року.
 

На Кіровоградщині селище перейменують, але назву залишать ту саму
Оцінити цей запис

Магазин товарів для активного відпочинку ProTrack

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований