15 травня 2024, середа

До Кіровограда прибули спостерігачі від ENEMO (ФОТО)

До Кіровограда прибули довгострокові спостерігачі від ENEMO – міжнародної організації, що проводить моніторинг виборчого процесу. Довгостроковий спостерігач від цієї організації Михайло Тихонов знаходиться в Кіровограді з четверга, а його колега з Грузії Ніно Бібілєішвілі прибула до міста сьогодні, пише кореспондент Златополя.
Михайло та Ніно пробудуть в Кіровограді до закінчення виборів міського голови, які, імовірно, пройдуть у два тури. Ще четверо короткотермінових спостерігачів ENEMO має прибути до обласного центру найближчими днями. Як пояснила нашому кореспондентові представния КВУ Ірина Лягул, у Кіровограді буде сформовано 3 мобільні групи з представників ENEMO, які будуть монітроити виборчий процес в місті.
Сьогодні, 19 жовтня, Михайло Тихонов, Ніно Бібілєішвілі та експерт з виборчого процесу Аркадій Любарєв (Росія), разом із представниками регіонального відділення КВУ, поспілкувалися із головою Кіровоградської обласної ради Олександром Чорноіваненком. Олександр Анатолійович прокоментував хід виборчого процесу на Кіровоградщині та окреслив перед гостями перспективи децентралізації регіону. 
За словами голови обласної ради, вибори в Україні проходять в надзвичайно швидкому темпі за новими правилами. 
– По-суті, – зазначив Олександр Чорноіваненко. – сьогодні маємо своєрідну мажоритарну систему, яка, на жаль, не дає змоги розвиватися партіям. Я вважаю, що партія повинна формувати список, а виборець уже – рухати депутатів у рейтингу. 
Олександр Анатолійович зазначив, що деякі політичні сили у погоні за голосами виборців використовують підкуп.
– У принципі, у нас іде демократичне протистояння від кандидатами, але демократичну ситуацію псує підкуп. Це головна проблема, яка як була, так і залишилася. Цю проблему треба вирішувати. Як іде підкуп? Приховано. Від громадських об'єднань розносяться пакети від кандидатів (не буду говорити від кого, гадаю, ви це прекрасно знаєте). Такі випадки були до початку передвиборчої кампанії і такі випадки фіксуються і зараз. На жаль, досвід сумнозвісного 205-го округу нічого не навчив. Виборці мають голосувати так, як вони хочуть, а не за гроші. – прокоментував Олександр Чорноіваненко.
Голова обласної ради зазначив, що у разі, якщо нинішня система виборів до місцевих рад буде взята за основу під час виборів до Верховної Ради, ситуація в країні кращою не стане – до влади зможуть дістатися тільки олігархи, які мають фінансові можливості для виборів і тісно пов'язані з бізнесом, а, отже, в парламенті будуть відстоювати власні інтереси чи інтереси спонсора. 
[widgetkit id=905]
Серед позитиву у нововведеннях, Олександр Чорноіваненко відзначив державне фінансування політичних партій, яке незабаром може набрати чинності в Україні.
– Це дозволить "відрізати" олігархів від політики, зробити політичні сили дійсно незалежними. – вважає Чорноіваненко.
Олександр Анатолійович також прокоментував і зауваження відомого російського правозахисника Аркадія Любарєва стосовно того, що за депутатство в Кіровоградській міській раді поборотися більше охочих, ніж за крісло "обласника". На думку Чорноіваненка, це пов'язано з тим, що депутат міської ради може впливати на розподіл коштів в міському бюджеті для свого округу, що приваблює багатьох, тоді як в обласної ради, оскільки процес децентралізації не завершено, таких повноважень практично немає. На думку голови облради, ситуацію могло б змінити запровадження виконкомів облради після децентралізації. Тоді, переконаний Чорноіваненко, обраний із предстаників депкорпусу керівник регіону міг би бути більше підзвітний громаді і краще розпоряджатися ресурсами краю.
До Кіровограда прибули спостерігачі від ENEMO (ФОТО)
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований