28 квітня 2024, неділя

Що відбулося в міськраді Кропивницького і як “ситуативна більшість” тріщить по швах

Сьогодні, 27 лютого, секретар міської ради Кропивницького Андрій Табалов фактично визнав, що не зможе зібрати сесію міськради на завтра. Враховуючи ще й провал сесії 21 лютого, провал зібрання депутатів на земельну комісію наступного дня, все більше починаєш вірити в те, що ніякої «ситуативної більшості», яка привела Табалова на пост секретаря міськради, за ним уже немає.  Найяскравішим свідченням цьому, звісно, стало минуле засідання сесії міськради Кропивницького.
Нагадаємо, 21 лютого під час засідання міської ради Кропивницького до розгляду питань депутати  міської ради так і не змогли перейти. Причина тому – відсутність згуртованості в рядах так званої ситуативної  більшості, куди входять лояльні до нинішнього секретаря міськради фракції "Опоблоку", "Наш край", "Рідне місто"  та ряд перебіжчиків з інших фракції. Ситуативна більшість не змогла відстояти лобійований секретарем порядок  денний, а секретар, за відсутності міського голови, просто не знайшов важелів впливу на, здавалося б, лояльних йому депутатів.
Але про все по порядку.
Засідання сесії міськради, не зважаючи на те, що на ньому мав би розглядатися ряд важливих питань, розпочалося у звичному сонному форматі а-ля "земельна сесія". Все пішло шкереберть після голосування за порядок денний. У голосі секретаря міської ради читалося явне здивування результатом.
– Рішення не прийнято. – промовив Табалов, переглянувши результати голосування за порядок денний.
Далі – кілька годин словесних баталій, і нульовий результат.
Як виявилося, ситуативній більшості міської ради не вистачило голосів, щоб протягнути порядок денний сесії зі  ста питань,  проти якого виступила демократична опозиція міської ради (фракції "Батьківщини", "Самопомочі",  "Радикальної партії", "Свободи", порошенківці). Лідер фракції "Батьківщина" в міській раді Олександр Цертій пояснив:
– Учора, під час засідання погоджувальної наради до запропонованого Вами (Андрієм Табаловим – Ред.) порядку денного було дуже багато критики і зауважень від депутатів з різних політичних сил, депутатських фракцій і груп. Зауваження і критика стосувались, по-перше, того, що не були включені дуже багато резонансних питань, які вимагають якнайшвидшого розгляду. З іншого боку, в порядку денному було дуже багато спірних питань, які також  потребували особливого вивчення. Це стосується як земельних, так і багатьох інших питань, включених до запропонованого Вами порядку денного.
Як зауважив Олександр Цертій, депутати пропонували Андрію Табалову під час погодження порядку денного різні  пропозиції стосовно черговості розгляду порядку денного, відносно пунктів, які потребують включення до нього. Лідер "Батьківщини" в міськраді звернув увагу секретаря на маніпуляції, які відбувалися із включенням питання про зниження ставок Єдиного Податку для підприємців на спрощеній системі оподаткування 2 групи (на засіданні бюджетної комісії Табалов говорив, що цього питання не буде в порядку денному, потім це питання там з'явилося, тож до останнього так і не було зрозуміло, буде це питання розглядатися чи ні). 
– Але суть полягає не в цьому. Наскільки я зрозумів, ви все-таки не дослухалися до рекомендацій і думок  депутатів, і вирішили сьогодні швидкоруч верстати якийсь новий порядок денний, включаючи туди різні пропозиції, які, як ви сподівалися, будуть туди надходити. Цей шлях, як показало голосування, є абсолютно безперспективним. – звернувся Олександр Цертій до секретаря міської ради. – Хочу наголосити на тому, що є альтернативний проект порядку денного, який учора, до речі, озвучувався. 
Розуміючи, що по усім ста пунктам запропонованого секретарем міської ради порядку денного, у депутатів будуть  досить різні думки, Олександр Цертій запропонував сконцетруватися на чотирьох найголовніших питаннях, які, крім  одного, є в цьому порядку денному, і які вимагають якнайскорішого розгляду.
Альтернативний порядок денний передбачав розгляд міською радою Кропивницького депутатських звернень, питання про надання одноразової адресної грошової допомоги,  питання про зниження ставок Єдиного Податку і питання про скасування рішення виконкому від 16 лютого, яким підвищувалася вартість проїзд в громадському транспорті міста.  Цей проект рішення, нагадаємо, готувався спільно фракціями "Батьківщини", "Самопомочі", "Радикальної партії" та "Свободи". 
– Я прошу запропонований нами порядок денний поставити на голосування вцілому і "рухатися" відносно цих чотирьох питань. – наголосив Олександр Цертій.
У свою чергу Андрій Табалов заявив, що у Олександра Цертія "дещо невірна інформація щодо трактування порядку  денного" і порядок денний зі ста питань, запропонований секретарем, "майже нічим не відрізняється" від порядку  денного з 4 питань, запропонованого Цертієм. Табалов апелював, що деякі рішення, згідно регламенту, не "висіли" 20 днів на сайті і пообіцяв поставити пропозицію Олександра Цертія на голосування.
Депутат Володимир Смірнов підтримав Олександра Цертія і зауважив, що питання на сесії міської ради повинні  розглядатися ы стояти в порядку денному залежно від їхнього пріоритету для громади.  
Смірнова та Цертія підтримали й "радикали": депутат Демченко нагадав секретареві міськради, що, відповідно до  регламенту, завданням секретаря є, у разі надходження пропозиції від депутата, отримання згоди на цю пропозицію  в ради, а не її коментування.
– Я на меті маю поставити на голосування пропозицію депутата Цертія, тільки спочатку хочу послухати усіх  депутатів, які мають право і хочуть виступити, а після цього я це обов'язково зроблю. – запевнив Табалов.
"Радикал" і екс-секретар міськради Сергій Бойко зазначив, що його політична сила проаналізувала порядок денний  і виявила, що три питання порядку денного (Про затвердження Програми розвитку галузі охорони здоров'я міста  Кропивницький на 2017-2020 роки; Про затвердження програми соціальної підтримки розвитку та становлення сімей, дітей та молоді міста Кропивницького на 2017 рік; Про затвердження Програми розвитку міського пасажирського транспорту та зв'язку у місті Кропивницькому на 2017 рік) не проходили попередній розгляд на виконавчому комітеті міської ради Кропивницького. 
– Відповідно, виникло порушення п.1 ч.2 статті 53 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні". –  Повідомив Сергій Бойко і наголосив, що відповідні проекти рішень просто не мали права з'являтися в порядку  денному сьогоднішньої сесії міської ради. – Мені цікаво хто готував Порядок денний. Враховуючи кількість  порушень у сьогоднішньому Порядку денному, прийняття його не є доцільним.    
Андрій Табалов апелював, що планувалося хоча б три засідання цієї сесії міської ради і "тому ті питання, які не  пройшли 20 днів, поставлені в менш пріоритетному місці в списку". Імовірно, малося на увазі, що до третього засідання дані питання "легалізуються" в Порядку денному.
Депутати демопозиції Табалову не повірили. 
Крім того,  Табалов наголосив, що проект транспортної програми розглядався на виконкомі. Це підтвердив і начальник  управління транспорту КМР: проект розглядвся 16 лютого. Але начальнику управління не повірили навіть члени виконкому.

Андрій Табалов – фото з архіву видання "Оса"

"Свободівець" Капітонов нагадав секретареві про прозицію Цертія з його альтернативним проектом Порядку денного, який необхідно винести на голосування, але тут втрутилися політсили, лояльні до Табалова: депутат Краснокутський вирішив "пожертвувати" розглядом проектів рішень, по яких доповідає, і запропонував зняти усі питання, що не досягли 20-денного терміну з дня оприлюдення. Згодом "Опоблок" зробив "хід конем" і запросив перерву на десять  хвилин, яка затягнулася майже на 25. 
Опісля перерви секретар повідомив. що не всі голови фракцій прийшли до нього в кабінет радитися.
– Мені не зовсім зрозумілі пропозиції деяких депрутатів. Порядок денний був вивішений на сайті міської ради і  всі депутати були з ним ознайомлені. Учора на погоджувальній раді не було критичних зауважень, були пропозиції  щодо місць деяких питань в порядку денному. – сказав Андрій Табалов і запропонував іще раз поставити на  голосування пропозицію взяти за основу запропонований ним Порядок денний зі ста питань, фактично проігнорувавши  пропозицію Олександра Цертія, що є порушенням Регламенту міської ради.
Олександр Цертій нагадав Табалову про те, що учора на погоджувальній нараді до порядку денного було дуже багато  зауважень, які масово надходили від різних політичних сил.
– Більше того, ми пропонували Вам конструктивне вирішення цього. Ми наполягали на тому,щобпоставити першими  найнеобхідінші питання. – зауважив Цертій. – Це, нагадаю. матеріальна допомога, питання ставки Єдиног податку і  проект рішення про скасування рішення виконкому про підвищення вартості проїзду в громадському транспорті  міста. 
Олександр Цертій нагадав про свою пропозицію щодо Порядку денного з чотирьох питань і запропонував поставити її на голосування.
– Стосовно інших питань – їх теж треба розглядати. Але для цього треба підготуватись. У першу чергу – нормально сформувати Порядок денний, виключити резонансні у громади питання і погодити його з фракціями. – наголосив Олександр Цертій. – Я все-таки прошу поставити на голосування мою пропозицію, а далі – визначатися.
Табалов пропустив повз вуха нагадування Цертія про необхідність поставити на голосування його пропозицію, та знову наполіг: учора цей Порядок не викликав ні в кого претензій.
У підсумку, після двох годин обговорення і звинувачень в незадовільній організації сесії міської ради Кропивницького, депутати спробували проголосувати за пропозицію Табалова, однак їм забракувало голосів. За прийняття порядку денного проголосувало лише 15 з 35 присутніх на сесії депутатів. У підсумку секретар оголосив безстрокову перерву.
Пропозицію Олександра Цертія з Порядком денним Табалов просто проігнорував.
– Розуміючи, що в нинішньої коаліції в міській раді особливого бажання голосувати за ці проекти рішень немає, а питання вимагають негайного розгляду і ухвалення – ми наполягали на тому, щоб ці питання були першими в порядку денному після депутатських запитів і проекту рішення про надання матеріальної допомоги населенню. – пояснює дії демократичної опозиції лідер фракції "Батьківщина". – В іншому випадку, ці питання, швидше за все, були б «розмиті» в порядку денному, так як, скажімо, питання про зменшення ставок податку – яке стояло останнім в порядку денному перед земельними питаннями. Також були справедливі вимоги щодо виключення проектів рішень, щодо яких було багато зауважень. Саме тому, ми наполягали і будемо наполягати на тому, щоб перші питання порядку денного сесії були – надання матеріальної допомоги населенню, скасування підвищення вартості проїзду в громадському транспорті, зменшення ставки єдиного податку для підприємців. Інші питання можливо додавати в порядок денний шляхом голосування по кожному питанню окремо, але розглядати їх лише після першочергових. 
На думку депутата міськради, керівника міської організації політичної партії ВО «Батьківщина» Романа Колісніченка, дане засідання сесії показало, що в "монолітній" ситуативній більшості міськради пішли тріщини.
– У міськраді була сформована більшість із представників "Опоблоку", "Нашого краю", "Рідного міста" та перебіжчиків з інших фракцій. Ця більшість і призначила Андрія Табалова секретарем. – коментує депутат. – Те, що відбувалося в міській раді свідчить: більшість втратила стійкість,  а Табалов не зміг її консолідувати і втратив можливість контролювати ситуацію в міській раді.
Колісніченко заявив: "Батьківщина" та інші демократичні сили нинішньої опозиції в міській раді наполягатимуть на першочерговому розгляді питання про скасування підвищення вартості тарифу на проїзд в громадському транспорті і зниженні ставки Єдиного податку для підприємців на спрощеній системі оподаткування 2 групи.
По-суті, секретар міськради своєю роботою за відсутності міського голови фактично показав те, у чому звинувачував свого попередника Сергія Бойка, – не зміг організувати нормальної роботи депутатів і проведення сесії. Але якщо звинувачення на адресу Бойка так і лишилися просто звинуваченнями (сесії проходили, рішення приймаллися), то тут результат, як кажуть «на лицо». 
Фото – Златопіль та  oca.news
Що відбулося в міськраді Кропивницького і як “ситуативна більшість” тріщить по швах
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований