04 травня 2024, субота

У Кіровограді близько двох сотень містян вшанували жертв політичних репресій (ФОТО)

Лише за офіційними даними, які були отримані з архівів внутрішньої розвідки за радянських часів на Кіровоградщині, через інакодумство постраждали близько 100 тисяч чоловік, близько 38 тисяч постраждали по так званим «фільтраційним справам». П’яту частину було засуджено до розстрілу, інших вивозили без права на спілкування з рідними, що фактично означало ту ж смерть тільки в іншому місці. Де поховані ці люди, не відомо й досі. Всіх інших насильно забирали і вивозили у невідомому напрямку.
 
Урочистості розпочались ходою від набережної Інгулу до пам’ятного знаку жертвам політичних репресій. Після покладання квітів та офіційних промов, всіх хто постраждав від політичної машини вшанували хвилиною мовчання. Завершили мітинг-реквієм виконанням державного гімну України. Історики говорять, що багато українців було репресовано не тільки через політичні погляди, а й коли в часи другої світової війни, люди потрапляли до фашистського полону. І фактор що здався окупантам живим – одразу ставав як тавро.
«Як правило, всі громадяни проходили по статті «антирадянська агітація чи зрада Батьківщині». Приблизно кожен п’ятий, виходячи з архівів слідчих справ, отримував вищу міру покарання, але переважна більшість отримувала 10 років позбавлення волі без права на переписування» – говорить директор державного архіву Кіровоградської області Олег Бабенко
                                                                                                        
                                                                                                        
                                                                                                      
У Кіровограді близько двох сотень містян вшанували жертв політичних репресій (ФОТО)
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований