20 травня 2024, понеділок

ВАТ “Кіровоградгаз” перевірять через депутатський запит

Депутат Кіровоградської обласної ради Олексій Мірошниченко під час проведення дванадцятої сесії обласної ради звернувся до депутатського корпусу з клопотанням щодо перевірки роботи ВАТ “Кіровоградгаз” у частині роботи зі споживачами. 
Про це інформує Златопіль із посиланням на офіційний портал Кіровоградської обласної ради.
Колеги підтримали законну вимогу депутата і направили відповідний депутатський запит голові обласної державної адміністрації Сергію Кузьменку та начальнику управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Вадиму Волканову.
ДЕПУТАТ
КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
Мірошниченко Олексій Сергійович
Депутатський запит
18 травня 2017 р. № ___
Щодо незаконних дій
ВАТ “Кіровоградгаз”
в роботі з споживачами.
До мене, як до депутата обласної ради, систематично приходять звернення від мешканців міста Кропивницький щодо незаконних дій ВАТ “Кіровоградгаз” у роботі зі споживачами в питанні звернення громадян із заявами до ВАТ “Кіровоградгаз” про здійснення ремонту чи заміни газового лічильника або направлення його на експертну повірку в зв'язку з виходом його з ладу. На підставі таких звернень працівники ВАТ “Кіровоградгаз” складають акти про порушення, які в подальшому розглядаються на комісії з розгляду актів про порушення.
Така комісія навмисно приймає рішення про застосування до споживачів заходів стягнення збитків незаконно виходячи з того, що порушення, нібито, виявлено ВАТ “Кіровоградгаз”, а не по заяві споживача. Питання того, яким шляхом було виявлено позаштатний режим газового лічильника (Оператором ГРМ чи за заявою споживача) має різні наслідки для споживача.
Адже, відповідно до п. 8 розділу 3 Кодексу газорозподільних систем затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг 30.09.2015 р №2494, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 06.11.2015 р. за № 1379/27824 зазначено, що у разі виявлення Оператором ГРМ пошкодження лічильника газу та/або його позаштатного режиму роботу, внаслідок чого витрата (споживання) природного газу лічильником газу не обліковується або обліковується некоректно (не в повному обсязі), та за умови відсутності несанкціонованого втручання в роботу лічильника газу визначення об’єму спожитого природного газу здійснюється, виходячи з 70 відсотків граничних об’ємів споживання природного газу населенням з урахуванням усіх газових приладів і пристроїв за період з дня останнього контрольного зняття показань лічильника (контрольного огляду вузла обліку або його перевірки) до дня виявлення порушення (але не більше ніж за 6 місяців) та з урахуванням терміну на його усунення.
Але відповідно до п. 13 розілу 3 даного кодексу зазначено, що у разі своєчасного (до виявлення порушення представником Оператора ГРМ) письмового повідомлення споживачем Оператора ГРМ про пошкодження лічильника газу або пошкодження пломби (крім її відсутності) за умови відсутності несанкціонованого втручання в роботу лічильника газу чи пошкодження пломби з прихованими заходами процедура, передбачена цією главою, не застосовується (крім періоду відсутності пошкодженого лічильника газу, який був направлений на експертизу та/або позачергову чи експертну повірку).
Таким чином, з наведеного вище вбачається, що комісією ВАТ “Кіровоградгаз” з розгляду актів про порушення, незаконно застосовується нарахування збитків щодо спожитого газу для населення. Очевидно, що незаконно складаються акти про порушення, які, в силу своєї необізнаності процедури, споживачі підписують і які у свою чергу стають підставою для нарахування їм “збитків” враховуючи нібито незаконне споживання громадянином природного газу. При цьому, відповідно до наведеного вище, в разі своєчасного (до виявлення порушення представником Оператора ГРМ) письмового повідомлення споживачем Оператора ГРМ, до них процедура, нарахування збитків не застосовується. Також, громадянами зазначається, що має місце приховування заяв абонентів про звернення до ВАТ “Кіровоградгаз” щодо здійснення ремонту чи направлення на експертизу лічильнику газу. Адже, в подальшому на вимогу громадян надати копію заяви самих же споживачів про підтвердження їх звернення до ВАТ “Кіровоградгаз”, вони отримують відмову.
Таким чином, прошу розібратися в ситуації, щодо незаконних дій працівників ВАТ “Кіровоградгаз”.
З повагою
Депутат Кіровоградської
обласної ради VII скликання О.С. Мірошниченко
Ілюстрація – Кіровоградська облрада
 

ВАТ “Кіровоградгаз” перевірять через депутатський запит
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований