26 квітня 2024, п’ятниця

В Олександрії під час ремонту колишньої будівлі КДБ знайшли надгробну плиту (ФОТО)

В Олександрії, що на Кіровоградщині, під час заміни асфальту на тротуарну плитку на вулиці 6-го Грудня, 38 робочі виявили надгробну плиту. Знахідку виявили в п'ятницю, 14 липня, передає Моя Олександрія.
Будинок знаходиться між сьогоднішніми будівлями СБУ і районної поліції. За радянських часів тут був відділ КДБ, потім працювала СБУ, поки останній не побудували нову будівлю. Дата спорудження будинку "плаває": за одними даними, це 1910 рік, за іншими – 1899.

Плиту знайшли біля будинку по лінії, де має проходити паркан. Якщо припустити, що хвіртка примикала до стіни будинку, то плита служила порогом в хвіртці. Або була частиною фундаменту паркану, якщо хвіртки в цьому місці не було.
Напис виконаний на двох сторонах пам'ятника, він добре зберігся: "Здесъ покоится прахъ раба Божог Емельяна Николаевич Головко род 1855 скончался 1910 г. 15 дика проживши в мире 55 лет".
У п'ятницю подивитися знахідку запросили настоятеля храму Благовіщення пресвятої Богородиці протоієрея Олександра Шнякіна. Останній збирається забрати плиту і поставити біля церкви.
На думку краєзнавця Надії Жахалової, не виключено, що пам'ятник належить одному із спадкоємців перших поселенців Головко.
Нагадаємо, в 2015 році в селищі Нова Прага під час демонтажу постаменту, на якому до 1991 року стояв Ленін, виявили, що постамент складається з надгробних плит.
Фото – Моя Олександрія
В Олександрії під час ремонту колишньої будівлі КДБ знайшли надгробну плиту (ФОТО)
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований