21 вересня 2024, субота

У Кіровоградській ОДА вирішували як боротися зі спалахом африканської чуми свиней

Перший і поки що єдиний спалах африканської чуми свиней зафіксовано на Кіровоградщині – поблизу селища Войнівка Олександрівського району в приватному домогосподарстві з 10 по 16 березня від цієї страшної хвороби загинуло 14 голів свиней. Аби не допустити поширення африканської чуми свиней на Кіровоградщині та локалізувати і знищити інфекцію, сьогодні під головування заступника голови ОДА Андрія Коломійцева пройшла обласна епізоотична комісія, повідомляє кореспонент Златополя.
Як стало відомо під час засідання комісії, що складається з представників профільних управлінь та відомств регіону, правохоронців, представників УДСНС, товариств мисливців та рибалок та інших, з початку року в Україні зафіксовано уже 5 спалахів африканської чуми свиней. Один з них – на Кіровоградщині. За минулий рік – 40 випадків.Цього можна було б уникнути, аби виконувалося розпорядження Кабінету Міністрів України, датоване ще вереснем 2013 року. У цьому розпорядженні йдеться про переведення усіх свиногосподарств на закритий режим роботи, аби мінімізувати їхній контакт із переносниками інфекції. Кабмін вимагав "обмежити свободу" свиней в господарствах до мінімуму, а у разі неможливості цього зробити, свиногосподарство повинні ліквідовуватися. Однак це розпорядження просто не виконувалося.
Під час засідання комісії виявилося, що перші випадки смертоності свиней у приватному господарстві в Олександрійському районі сталися ще 10 березня. однак господар звернувся до ветеринарної служби лише через 5 днів – коли загинуло вже 5 свиней – 4 дорослих особин і 11 особин молодняка. Саме тому профільні служби області зараз провдять широку роз'яснювальну роботу серед населення та вимагають під письмову розписку від власників свиногосподарств негайно повідомляти про випадки хвороб свиней.
Серед причин спалаху АЧС в приватному домоволодінні поблизу Войнівки під час наради називали зернові корми та диких тварин, які могли занести збудник чуми.
Зараз на території домогосподарства проводяться невідкладні заходи: убито безкровним методом та спалено 14 голів свиней; знищуються (спалюються) конструкції з дерева на фермі, а метал обробляється дезінфікуючим розчином. Окрім того, у трикілометровій зоні, куди потрапило і саме село Войнівка, встановлено контрольно-пропускні пункти, на яких обробляється сільгосптехніка, авто, які в'їжджають чи покидають санітарну зону.
У Войнівці проводиться обхід дворів з метою виявлення свиногосподарств. Як виявилося, мешканці приховують свиней від ветлікарів, боячись їхнього знищення: на більш як 500 уже обійдених дворів села мешканці нібито володіють усього 45 головами свиней, тоді як, за даними статистики, на 800 реальних дворів села кількість поголів'я свиней має коливатися в межах 250. 
У двадцятикілометрову зону особливої уваги потрапили і ряд населених пунктів Олександрійського району та місто Олександрія. Та заборонено продаж свинини у неспеціалізованих магазинах, а будь-який товар із м'яса свиней буде реалізовуватися лише в спеціальних магазинах та відправлятися на переробку на спецпідприємства. У трикілометровій же зоні – тільки відстріл і спалення.
Збираються на території, що потрапила в зону особливої уваги, відстрілювати і диких кабанів, які є імовірним збудником інфекції. Тіла кабанів також підлягатимуть спаленню. 
Крім того, близько кілометра від вогнища чуми знаходиться сміттєзвалище, а, отже, збудником інфекції могли стати і ворони, що там мешкають – їх також відстрілюватимуть.
На сьогодні, підкреслили на засіданні, головна задача – знищити вірус на фермі і не допустити його поширення на Кіровоградщині, яка війшла в сумний ТОП-12 областей України, де зафіксовано спалахи африканської чуми свиней.
Поки що в Кіровоградській ОДА не беруться рахувати збитки: окрім компенсації мешканцям за убитих тварин, необхідно подумати і про чималі витрати, які несе ветеринарна галузь області, у зв'язку зі спалахом АЧС.
У Кіровоградській ОДА вирішували як боротися зі спалахом африканської чуми свиней
Оцінити цей запис

Магазин товарів для активного відпочинку ProTrack

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований