29 квітня 2024, понеділок

Юлія Тимошенко: Завдання нової Верховної Ради – швидкі, стратегічні та радикальні зміни

Голова партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко вважає, що новообрана Верховна Рада разом з президентом та урядом має провести швидкі, радикальні та стратегічні реформи, однак, почати реформування країни парламент має з себе. Про це пише офіційний сайт партії.
 
“Розпочати треба з підвищення іміджу самого парламенту, з очищення іміджу самого парламенту, з повернення віри до самого парламенту. І тому реформи парламент мусить почати з себе”, – наголосила вона на прес-конференції.
Юлія Тимошенко оприлюднила першочергові кроки, які партія “Батьківщина” пропонуватиме зробити новій Верховній Раді до початку голосування за стратегічні реформи, важливі для країни.
Першим кроком, на її думку, має стати скасування недоторканності президента, народних депутатів та суддів. Вона повідомила, що командою “Батьківщини” вже розроблений відповідний законопроект про зміни до Конституції, який направлений на підпис всім іншим партіям та фракціям нового парламенту.
Тимошенко зазначила, що для розгляду законопроекту про внесення змін до Основного Закону необхідно зібрати 150 підписів і висловила сподівання, що цей законопроект підпишуть майже триста депутатів.
За її словами, “Батьківщина” заради розгляду законопроекту щодо недоторканності готова поступитися авторством і може підписати цей документ навіть останньою.
“Президент, народні депутати та судді стануть такими самими, як всі інші українці, і будуть нести перед законом таку саму відповідальність як кожен пересічний громадянин України. Усі мусять стати рівними перед законом”, – підкреслила Юлія Тимошенко.
Другий крок, який пропонуватиме депутатам фракція партії “Батьківщина”, це ініціатива щодо запровадження у Верховній Раді VIII скликання біометричної системи голосування та допуску депутатів до сесійної зали.
Третім кроком, на думку Юлії Тимошенко, має стати введення відповідальності народних депутатів за відсутність у Верховній Раді без поважних причин.
“Ми вносимо до Верховної Ради законопроект про відповідальність народних депутатів за пропуск сесійного засідання, або засідання парламентського комітету без поважної причини. Як мінімум за ці дні не буде виплачуватися заробітна плата. Якщо цей закон буде прийнятий, якщо будуть хронічні пропуски відвідування залу та комітетів – ми пропонуємо вводити інші санкції для депутатів – до визначення факту порушення присяги народного депутата та позбавлення його права бути народним депутатом”, – зазначила лідер партії “Батьківщина”.
“Або новий парламент почне працювати з новим рівнем гідності, моральності та відповідальності, або такий парламент не буде вартий того, щоб просто працювати на нову, оновлену Україну після Майдану Гідності”, – сказала Юлія Тимошенко.
Вона наполягає також на введені демократичних процедур у парламенті і вважає, що голосування щодо затвердження керівництва Верховної Ради – спікера та його заступників – має відбуватися “не бюлетенями, а у відкритому, цілком прозорому режимі”.
“Це означає, що демократична коаліція, яка бере відповідальність за проведення реформ в країні, за наведення порядку в країні, не може включати в голосування за керівництво Верховної Ради тих 64 народних депутатів, які голосували за диктаторські закони 16 січня.  Голосування має бути поіменним, прозорим, публічним”, – заявила Юлія Тимошенко.
На думку лідера “Батьківщини”, керівництво комітетів ВР має підбиратися не за квотним принципом, а на засадах професійності.
Юлія Тимошенко також повідомила, що першочерговими законопроектами у парламенті мають стати рішення щодо скасування позаблокового статусу України. Вона зазначила, що такий законопроект вже внесений до парламенту.
Також, за її словами, “Батьківщина” наполягатиме на створенні ТСК щодо забезпечення всім необхідним військових, які боронять Україну на сході.
Юлія Тимошенко: Завдання нової Верховної Ради – швидкі, стратегічні та радикальні зміни
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований