07 травня 2024, вівторок

Демобілізація не для всіх. Деякі бійці 17-го батальйону, які зараз дислокуються на сході, відмовляються їхати додому

У більшості бійців кіровоградського 17-го окремого мотопіхотного батальйону завершуються контракти для проходження військової служби в лавах Збройних сил України. Ці угоди хлопці підписували під час першої хвилі мобілізації. Пройшов рік і солдати масово почали відправляються на демобілізацію. Та значна частина складу відмовилась повертатись додому. Хлопці готові нести службу до повної перемоги.
 
17-й батальйон було створено ще в квітні 2014 року у Кіровограді. Формувався він здебільшого з добровольців і був першим в області батальйоном територіальної оборони. Так приміром, Віталій Вязивцев, кіровоградський бізнесмен, за освітою бухгалтер, теж взяв до рук новий робочий  інструмент – автомат, який лагідно називає «Ксюшою» (від АКСУ).  Чоловік пішов добровольцем, і жодного разу не сумнівався у правильності свого вчинку. «Молодежь жалко, жалко, когда молодые ребята гибнут. По стариковски оно как-то легче рисковать» – говорить 59-річний Віталій.
За рік військового протистояння, кіровоградські бійці перебували у Мелітополі, Щасті, станиці Луганській, Красноталовці, Біловодську та Дебальцево. Наразі 17-й батальйон разом із Київським «Миротворцем» дислокуються на позиціях поблизу Дзержинська та Горлівки на Донеччині. Нещодавно, на сьомому блокпосту від міни загинув Андрій Ільїн зі Світловодська. Бойовики не віддавали останків хлопця, тому добровольцям двох батальйонів довелось займати позицію штурмом, аби віддати останки загиблого Ільїна на поховання рідним. Не дивлячись на те, що українських військових обстрілювали з усіх видів стрілецької зброї, їм вдалось зайняти блокпост і без втрат.
[widgetkit id=416]
За кілька кілометрів від Дзержинська бойовики постійно намагаються прорватись через нульовий блокпост та 1-й блокпости. Солдати кажуть, що це не наступальні дії, а провокації, аби скомпрометувати українську армію перед ОБСЄ та світом. Тих, з ким воюють, наші солдати називають ні як інакше, як російська регулярна армія – 
«Проривалися регулярні російські війська, бо діяли грамотно та злагоджено. Проривалися в одному напрямку. Прохід групи прикривав снайпер та кулеметник. Рухалися в основному автоматники і РПГшник. Під прикриттям автоматників підходили групи, які дотримувалися тиші, а на мінімальній відстані і відкривали по нашим позиціям вогонь. ДНРовці ж воюють розгалужено і непрофесійно. Жодної загрози для українських вояків вони не складають» – говорить один із бійців із нульового блокпосту.
Майже щодня до 17-го батальйону приїжджає поповнення 4-ї хвилі мобілізації. Аби навчити новобранців виживати на полі бою, продовжувати службу в зоні АТО залишаються вже демобілізовані хлопці. Через довгостроковість свого перебування в АТО, жартуючи називають себе динозаврами.
Ті ж, кому набридло воювати, одноголосно говорять про те, що їх списувати не варто – у разі необхідності вони готові знову стати до зброї.
Всього ж до Кіровограда із 17-го батальйону вже повернулось близько 200 чоловік. При кожній партії демобілізованих, військових зустрічають кількасот кіровоградців із квітами, прапорами, кульками та вигуками «Героям Слава!».
Ігор Токар, фото автора
Демобілізація не для всіх. Деякі бійці 17-го батальйону, які зараз дислокуються на сході, відмовляються їхати додому
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований