18 травня 2024, субота

У Кропивницькому в минулому році від туберкульозу померло 22 людини

Сьогодні, 23 березня, у Кропивницькому на круглому столі, що проходив у міськраді і був присвячений Всесвітньому дню боротьби з туберкульозом, обговорили становище та показники захворюваності й смертності від туберкульозу в Кропивницькому та Кіровоградській області. 
Про це повідомляє кореспондент Златополя. 
Аналіз епідситуації з туберкульозу на Кіровоградщині за 2015-2016 роки представила Неоніла Сухарська, завідуюча поліклінічним відділенням КЗ «Кіровоградський обласний протитуберкульозний диспансер». За словами лікарки, показник захворюваності на туберкульоз в місті зменшився в 1,3 рази і склав 50 осіб на 100 тисяч населення, порівняно із минулим роком, де цей показник становив 65,3 особи на 100 тисяч жиелів. 
Проте показник несвоєчасного виявлення туберкульозу серед хворих у 2016 році виріс, склавши 22,2%, порівняно з 2015 роком, коли він становив 20%. Однією з причин цьому є нерегулярне та несвоєчасне проходження флюролагічного обстеження пацієнтами. 
Кількість померлих від туберкульозу в Кропивницькому в цьому році значно знизилася – 22 особи, порівняно з 33 смертями у 2015 році.
– Обласний показник смертності становить 10,1 цього року та 15.8 – минулого. – зазначила Неоніла Сухарська. 
Пріоритетним при діагностиці туберкульозу є стовідсоткове обстеження пацієнтів на ВІЛ-інфекцію, адже, згідно з показниками, схильність та вірогідність захворіти на туберкульоз у ВІЛ-інфікованої людини є досить високою. 
Олена Чавикіна, міський позаштатний фахівець з амбулаторної допомоги управління охорони здоров’я КМР, поінфомрувала про стан дитячої захворюваності на туберкульоз. За словами медика, діти хворіють на туберкульоз в 6-8 разів менше, ніж дорослі. За статистичними данимми, у 2011 році на туберкульоз хворіло 5 дітей, у 2012 р. – 3 дитини, у 2013 р. – 6, 2014 р. – 9 осіб, у 2015 р. – 3, у 2016 р. – 6 осіб. 
З 6-ти осіб, які захворіли у 2016 році, троє дітей є ВІЛ-інфікованими, двоє мають мультирезистентний туберкульоз. Троє дітей вже успішно закінчили лікування.
Серед хворих на туберкульоз, як зазначають, наразі не зареєстровано жодного з переселенців чи військовослужбовців. 
Загалом, як зазначають лікарі, епідемічна ситуація з туберкульозом в Кропивницькому та Кіровоградській області, порівняно із минулими роками, покращується, завдяки якісній профілактичній роботі та майже повній наявності необхідного медичного обладнання в лікарнях.
Фото – Златопіль
У Кропивницькому в минулому році від туберкульозу померло 22 людини
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований