03 травня 2024, п’ятниця

Бережинка зараз: начальник поліції, Семенченко, «Донбас» і конфлікти з поліцією

Сьогодні, 28 червня, у Бережинці, що в Кіровоградському районі,  пройшло народне віче за участі мешканців села, ветеранів батальйону «Донбас», нардепів Семена Семенченка, Олександра Горбунова, місцевих активістів і учасників АТО та голови обласної ради. Прибув на Віче і очільник ГУНП в Кіровоградській області Сергій Кондрашенко. Про деталі обстановки станом на цю хвилину – в матеріалі Златополя.

Віче розпочалося о 10 ранку із виступу перед місцевими мешканцями Семена Семенченка. Він зазначив, що батальйон «Донбас» прийшов виключно для захисту місцевих мешканців від рейдерів, назвав неприйнятною ситуацію, що склалася в Бережинці та учорашнє побиття поліцією мирних мешканців і ветеранів «Донбасу».

Опісля Семенченка слово перед громадою взяв очільник обласного управління Нацполіції Сергій Кондрашенко. До нього  у місцевих мешканців та активістів виникло чимало запитань.

Зокрема, головному поліцейському області показали відеозаписи, де його підлеглі застосовують силу до місцевих мешканців та ветеранів АТО. Крім того, очільнику обласної поліції показали і місцевих мешканців, які постраждали учора від рук поліцейських. Кондрашенко зазначив, що наразі відкрито кримінальне провадження за фактом перевищення працівниками поліції своїх службових повноважень. Відповідь поліцейського не задовольнила ні нардепів, ні активістів, які зажадали від Кондрашенка негайно прибрати правоохоронців з територію ТОВ «Нива-2010», яку ті, за словами  полісмена, охороняють.  Кондрашенко відмовився це зробити зазначивши, що поліція охороняє територію в рамках кримінального провадження.  Опісля Семенченко запропонував провести закриту зустріч керівництва області, народних депутатів, активістів з керівником поліції, однак громада села, явно вороже після учорашніх подій налаштована до Кондрашенка, не підтримала такої ініціативи, тож віче за мовчазного дозволу керівництва поліції перемістилося безпосередньо під стіни забарикадованого офісу ТОВ «Нива-2010», що досі по периметру знаходилося під контролем поліції та Нацгвардії.

Під час Віче голова обласної ради Олександр Чорноіваненко, слово якому надали місцеві, запропонував поліції та громаді повернутися до «нульового варіанту» – поліція і Нацгвардія залишають «охорону» контори агропідприємства, і лишаються лише поліцейські, потрібні для охорони громадського порядку. Ситуацію ж в Бережинці, запропонував Чорноіваненко, залишається контролювати корпус ветеранів «Донбасу», запрошений місцевими активістами. До того ж, у власника «Ниви-2010» підписано було договір з охоронною фірмою, від імені якої діють «донбасівці».

Така пропозиція знайшла схвалення серед громади, однак Сергій Кондрашенко на це не погодився, зазначивши, що поліція та Нацгвардія охороняють об’єкт у рамках кримінального провадження та забезпечують порядок, оскільки в поліції є інформація про приїзд тітушок.  Думки про «актуальність» такої «охорони» від поліції в грубій формі почали висловлювати Кондрашенку місцеві мешканці та ветерани «Донбасу», яких учора били поліцейські.  

Виступив навіть власник підприємства, пан Трибиненко, який показав рішення суду, де саме він як власник відповідає за охорону та збереження майна. Трибиненко зазначив, що не має потреби в «охороні» від поліції.

Слово взяв і учасник АТО Валерій Вєхтєв, який також постраждав від дій поліції. Таким чином продовжився «народний допит» Сергія Кондрашенка, де очільник поліції заявив, що особисто контролював та ініціював проведення «операці», під час якої постраждали ветерани АТО та мешканці Бережинки. Це обурило учасників віче, які почали вимагати від Кондрашенка написати заяву на звільнення з посади. Оскільки Сергій Григорович відмовився це робити, екс-бійці «Донбасу» та місцеві мешканці буквально заблокували поліцейського своїми тілами, вимагаючи написати заяву. З натовпу Сергій Кондрашенко отримав навіть удар в голову, після чого, за підтримки менш радикальних активістів покинув місце конфлікту.

Після від’їзду Кондрашенка активісти досить швидко випхали з території контори ТОВ «Нива-2010» представників Нацгвардії та поліцейських.  Надалі Віче дещо збавило радикальні оберти.

Щоб не спустити «на гальмах» справу з побиттям місцевих мешканців та ветеранів АТО останні, за порадою Олександра Чорноіваненка, наразі поїхали до відділку поліції за постановою, що дозволяє засвідчити тілесні ушкодження в  судмедекспертів. Інша частина «донбасівців» продовжує чергувати біля офісу ТОВ «Нива-2010».

За інформацією «Златополя» принаймні один ветеран батальйону «Донбас» серйозно постраждав від дій поліції і зараз знаходиться в обласній лікарні. Цікаво, що серед жертв «поліцейської операції» навіть Трибиненко – один із співвласників ТОВ «Нива-2010».

Мешканці Бережинки також не розходяться – згідно озвученої інформації, сьогодні до села має приїхати Міхеїл Саакашвілі. На початку Віче силами місцевих мешканців виштовхано за територію працівників телеканалу "ПравдаТУТ", що знімає пропагандистські сюжети на користь редерів з Дніпра.

«Златопіль» продовжує слідкувати за ситуацією в селі. З технічних причин матеріал зараз оновлюється. тому деякі відео можуть бути недоступними.

Фото та Відео – Златопіль.

Бережинка зараз: начальник поліції, Семенченко, «Донбас» і конфлікти з поліцією
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований