19 травня 2024, неділя

Три правди кіровоградського гуртожитку

Учора, 8 квітня,  зранку до редакції Златополя зателефонували мешканці  скандально відомого гуртожитку по вулиці Героїв Сталнграда,13 в Кіровограді і повідомили, що до них в жило вломилися близько трьох десятків невідомих. Хто це і чим закінчилася ця історія – в нашому матеріалі.
 
Спір навколо права власності на будівлю по вулиці Героїв Сталінграда, 13 триває уже більше десятка років. Вдаватися у подробиці усіх судів, висловлювань політиків і невиконаних обіцянок немає резону, адже у кожного своя правда.
[widgetkit id=445]
Правда перша. Мешканці третього під’їзду, що проживають в цій будівлі уже далеко не перший рік і пережили напади, відключення світла, газу і тепла, «воюють»  з адміністрацією ПАТ НВП «Радій» за житло на яке, упевнені вони, у них є повне право.  ПАТ НВП «Радій», що досить дивним чином отримав цей гуртожиток у власність, це право визнає далеко не повністю – за роки протистояння ворогуючі сторони настільки обридли один одному, що не вірять жодному слову опонентів і, звісно, відступати не збираються. Мешканці переконані, і мають на це конкретні підстави, що як тільки вони здадуться, тут же залишаться без житла, тому вимагають визнання свого права приватизувати житло і просять залишити їх у спокої. Цю правду, як нам здалося, відстоюють активісти гуртожитку. 
Правда друга. Колись, на самому початку, мешканців скандального третього під’їзду керівництво «Радію» попросило відселитися в інший гуртожиток, нібито для того, щоб провести на Героїв Сталінграда, 13 ремонт. Більшість з тих, хто тоді переїхав, і досі «тимчасово» мешкають в гуртожитку по вулиці Шатіло. Завдяки відсутності інформації, жителі з Шатіло чекають-не дочекаються, поки ремонт, який затягнувся на роки через протестувальників (на їхню думку) закінчиться і вони повернуться та навіть викуплять своє житло в «Радію», як не так давно пообіцяв їм Євген Бахмач.  Про жодні суди, зізналася одна із претенденток на житло нашому кореспондентові, мешканці з гуртожитку на Шатіло або не знають взагалі, або не розуміють суті спорів.
Правда третя. Наприкінці січня цього року Кіровоградська міська рада проголосувала за скасування рішення міськвиконкому, яким гуртожиток ЗАТ «Радій» по вулиці Сталінградській, 13, передали у власність підприємства. З цього моменту гуртожиток де-факто «завис у повітрі». Адміністрація «радіозаводу» подала до суду на міську раду з цього приводу. Найближче судове засідання, до якого активно готується і міська рада і «Радій» і активісти, відбудеться 12 травня. За досить довгий час стеження за справою цього гуртожитку, автор цих рядків зрозумів, що офіційну позицію «Радію» можна сформулювати приблизно так: «Гуртожиток – власність заводу; активісти заважають заводу робити ремонт і знову поселити людей». Цю правду, певно, підтримує адміністрація і до неї 
Наголосимо: істинність кожної з цих правд мають визначати компетентні органи, проте неозброєним оком видно, що для відстоювання своїх позицій сторони вибирають не найкращі методи. Яскравий приклад – учорашні події.
За словами мешканців-активістів, учора зранку невідомі молодики розбарикадували двері що сполучають другий та третій під’їзди будинку, вибили кілька дверей до кімнат, де живуть люди  і почали самовільно заселяти туди невідомих людей. Один із мешканців гуртожитку, що намагався перешкодити чоловікам, отримав, за його словами, травму щелепи. Хазяйка житла, до якого увірвалися невідомі, в екстреному порядку повернулася з роботи, але витурити молодиків їй не вдавалося, допоки не прийшла екстраординарна ідея: жінка майже повністю роздяглася в кімнаті і таким чином змусила «нападників», покинути її житло. До речі один із молодиків викликав з цього приводу міліцію (!) та психіатрів (!). Ті приїхали пізніше, коли на місці вже працювали інші міліціонери, перевіряючи факти незаконного проникнення в житло і побиття. Що цікаво, молодик, який викликав «психушку» і міліцію, представився як «охоронець радіозаводу».
{youtube}v=UL5chdzlEEI{/youtube}
Дещо іншу версію подій виклав нашому кореспондентові директор з режиму НВП «Радій» Олександр Піддубний. За його словами, сьогодні до гуртожитку намагалися потрапити його законні мешканці, які прописані в пустуючих кімнатах і вирішили заїхати до них. 
– У результаті, – коментує Олександр Піддубний, – вони піднялися на другий і третій поверх та у присутності комісії відкрили відповідні двері. В одній із кімнат знаходилися речі. У цей момент заявився громадянин Базилюк (постраждалий активіст – ред..) , який заявив, що це його речі.
У результаті, за словами директора з режиму НВП «Радій», виник невеликий конфлікт, а мешканці гуртожитку, деякі з яких взагалі не мають права в ньому проживати, почали погрожувати людям і навіть збиралися викинути занесені речі, які їм не належать. На момент коментаря якраз складалася відповідна заява до міліції.
На наше запитання, яким чином заселення кімнат в гуртожитку власниками, які ці кімнати купили у «Радія», узгоджується з рішенням міської ради і судом, що має відбутися, Олександр Григорович порекомендував звернутися в юридичний відділ ПАТ.
Хто правий, а хто ні – розібратися насправді дуже важко. Але помітні відверті невідповідності у версіях: зокрема, Олександр Базилюк на відео, яке є у розпорядженні редакції, стверджує, що щелепу йому пошкодили на першому поверсі, тоді як зі слів Олександра Піддубного випливає, що вже в кімнаті на другому чи третьому поверхах. Крім того, невідомо, яким чином мешканці, що нібито стали власниками кімнат і збиралися заселятися до них, стали власниками, адже вони самі зізналися кореспондентові «Златополя», що за кімнату ще нічого не платили? Чи була це «чергова рейдерська акція» як говорять активісти? Коли вже люди нарешті знатимуть, що це їхнє житло і чи вистачить цього житла на всіх претендуючи? 
Від редакції. На жаль, нам так і не вдалося зв’язатися із юристами ПАТ НВП «Радій», щоб отримати чітку відповідь на питання, чи має право керівництво «радіозаводу» селити мешканців і продавати житло в цьому під’їзді. Редакція в будь-який зручний для ПАТ час розмістить їхню версію того, що відбулося.  
 

Три правди кіровоградського гуртожитку
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований