28 вересня 2024, субота

Кіровоградська “Свобода” заявляє, що справу землі у Злинці можуть злити

11 серпня 2015 року о 10.30 в місті Мала Виска, що на Кіровоградщині, відбулася зустріч завідувача відділу Національної пам’яті Кіровоградської обласної організації ВО «Свобода» Олени Мазур з прокурором Маловискіського відділу прокуратури Шереметом Андрієм Валерійовичем. Метою зустрічі стало обговорення ситуації, яка склалася в селі Злинка Маловисківського району, де вже майже місяць громада бореться проти рейдерського захоплення земельних паїв.
 
Запитання, поставлені прокурору в ході зустрічі, були чітко визначені напередодні, 10 серпня 2015 року, в рамках круглого столу представників «Свободи», ГО «Народна рада» та ініціативної групи громади села Злинка. Перш за все, Олена Мазур і Андрій Шеремет обговорили діяльність правоохоронних органів, а саме: чи взято до розгляду заяви та документи, надані потерпілими внаслідок рейдерського захоплення землі жителями Злинки. Андрій Шеремет, відповідаючи на запитання представниці громади, зауважив, що на сьогоднішній день не всі заяви зареєстровано, але виключно з тієї причини, що їх дуже багато. За словами прокурора Малої Виски, з 504 заяв громадян взято до розгляду 330. Прийом документів триває вже близько трьох тижнів, але за елементарної нестачі кваліфікованих кадрів працівники прокуратури можуть оформити і зареєструвати лише 15 заяв на день. 
 
Другим стояло питання щодо можливості виїзної роботи слідчої групи та її діяльності безпосередньо в Злинці, адже в селі є багато людей, фізично неспроможних поїхати до Малої Виски. Прокурор не виключив такої можливості, але й не дав однозначної відповіді. На наступне запитання, яке стосувалося відсторонення від виконання посадових обов’язків службовців, які фальшували документи, Андрій Шеремет повідомив, що нині триває службове юридичне розслідування, але факту відсторонення поки ще немає. Олена Мазур заявила, що саме на цьому питанні був зроблений акцент під час круглого столу 10 серпня, адже ошуканих людей в першу чергу цікавить, яким чином винні у безчинствах і фальсифікаціях особи будуть покарані. Також Олена Мазур зазначила, що прокуратура має в найкоротші строки зібрати доказову базу і відкрити кримінальні впровадження щодо вищеозначених осіб. Андрій Шеремет зобов’язався посилити увагу стосовно цього аспекту справи. 
«Нас дуже цікавить саме питання кримінальної відповідальності осіб, які сприяли злочинцям у справі підробки документації. Відомо, що один з працівників юстиції, причетних до справи ганебного захоплення землі, уже має кримінальне впровадження за фактом отримання хабара. Тепер – факт фальшування, і вже іншим службовцем. Це неприпустимо – лишати їх на посадах, дозволяти й надалі чинити злочини. Також громаду цікавить, яким чином буде здійснюватися захист людей в тому разі, якщо справа дійсно дійде до судового розслідування. В ході нашої розмови прокурор посилався на частину 2 статті 22 нового закону про діяльність прокуратури. За цим пунктом Андрій Шеремет представляє інтереси лише частини громади, але не всіх людей. Це означає, що люди, як ми й очікували, здебільшого будуть залишені напризволяще і захищатимуть себе самі. Прізвищ посадовців, які займаються справою ошуканства селян, прокурор не зміг назвати, окреслив їх як «слідчу групу». Ми домовилися, що за тиждень прокуратура надасть офіційне і чітке роз’яснення стосовно запитань, які сьогодні не отримали адекватної відповіді. Але вийшла з прокуратури зі стійким передчуттям, що протягом цього часу злочинці намагатимуться сховати якомога більше документів, які свідчать про факт злочину. Єдиний вихід для них сьогодні – це перевести кримінальну справу в розряд цивільних. Тоді можна буде її затягнути, або й взагалі затерти. Маємо докласти всіх зусиль, щоб цього не сталося», – прокоментувала зустріч з прокурором Малої Виски Олена Мазур.
Прес-служба Кіровоградської обласної організації ВО «Свобода»
Кіровоградська “Свобода” заявляє, що справу землі у Злинці можуть злити
Оцінити цей запис

Магазин товарів для активного відпочинку ProTrack

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований