07 травня 2024, вівторок

На Кіровоградщині суд дозволив фермеру забрати чужий пай і не платити оренду

12 серпня 2015 року Долинський районний суд (Кіровоградська область) виніс заочне рішення, яким повністю задовольнив позов СВК "Боківський" і постановив стягнути із власниці земельного паю та іншого ТОВ, яке обробляло цей пай в с.Кірове Долинського району Кіровоградської області, 23380 гривень та звільнив згадане СВК від сплати орендної плати за користування згаданим паєм за 2015 рік. Відповідне рішення міститься в Єдиному реєстрі судових рішень.
 
Як повідомили Златополю активісти, що вже не перший рік боряться проти земельного свавілля в Долинському районі і є фігурантами даної судової справи, суд в Долинській проігнорував цілий ряд документів і виніс неправомірне рішення на користь СВК. 
03.01.2010 року між орендарем, пані Пилипенко, та СВК "Боківський" укладено договір № 59 оренди вищевказаної земельної ділянки, строком на 10 років. Як розповіли активісти (копії матеріалів, які підтверджують їхні слова, надані редакції), 24 січня 2015 року громадянка Пилипенко, про земельний пай якої йде мова, в односторонньому порядку розірвала договір із СВК "Боківське" на обробіток землі і згодом, що відповідно зареєстровано 19.06.2015,  надала свої землі в оренду ТОВ "Інтерагроком". Відповідно до договору, Пилипенко могла розірвати угоду в односторонньому порядку, попередивши СВК за 6 місяців до розірвання, що жінка і зробила листом від 24.06.2014. 
Не зважаючи на це, в постанові Долинського суду йдеться про те, що "вказаний договір оренди землі є діючим ніким неоспорений та його державну реєстрацію не скасовано", а тому, "незважаючи на наявність діючого вищевказаного договору оренди землі 10.10.2013 року, між Пилипенко із ТОВ Інтерагроком К укладено договір оренди вищевказаної земельної ділянки, строком на 10 років та рішенням про державну реєстрацію прав та їх обтяжень №10371771 від 28.01.2014 року державним реєстратором Реєстраційної служби Долинського районного управління юстиції в Кіровоградській області до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно внесено запис за №4445674 про реєстрацію права оренди вищевказаної земельної ділянки згідно договору оренди землі укладеного 10.10.2013 року між пані Пилипенко з ТОВ Інтерагроком К."
Постановою Кіровоградського окружного адміністративного суду від 29.05.2014 року, яке залишене без змін ухвалою Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 04.12.2014 р., по справі за адміністративним позовом СВК Боківський визнано протиправним і скасовано рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень №10371771 від 28.01.2014 року, прийняте державним реєстратором Реєстраційної служби Долинського районного управління юстиції в Кіровоградській області.
02.06.2015 року рішенням про скасування №21740390 державним реєстратором Реєстраційної служби Долинського районного управління юстиції в Кіровоградській області внесено запис про скасування державної реєстрації іншого речового права оренди земельної ділянки.
 
 
Долинський районний суд встановив, що навесні 2015 року СВК Боківський вищевказану земельну ділянку було засіяно кукурудзою, яку в подальшому Пилипенко разом з ТОВ Інтерагроком К "достовірно знаючи про наявність вищевказаного рішення суду і діючого договору з СВК Боківський проведено культивацію земель, чим кооперативу в наслідок самовільного зайняття земельної ділянки та знищенням посівів завдано шкоди на суму 23380.75 грн., що підтверджується затвердженим розпорядженням голови Долинської райдержадміністрації комісійним актом про визначення розміру неодержаного прибутку СВК Боківський від 12.06.2015 року".
Відповідно, заочним рішенням суду з ТОВ Інтерагроком К і пані Пилипенко вирішено стягнути солідарно   на користь сільськогосподарського виробничого кооперативу Боківський збитки в сумі 23380,75 грн. та судові витрати в розмірі 1040 грн.01 коп. пропорційно з кожного. Крім того, суд вирішив звільнити сільськогосподарський виробничий кооператив Боківський від сплати орендної плати пані Пилипенко за 2015 рік в розмірі 3% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки.
 
 
Саме рішення районного суду викликає досить багато запитань: чому земельну ділянку, на яку був укладений договір з СФК "Боківський", змогли зареєструвати на 10 років для ТОВ Інтерагроком К, якщо договір оренди землі з "Боківським" "є діючим, ніким неоспорений та його державну реєстрацію не скасовано"? У пані Пилипенко та "Інтерагрокому" є, наприклад,  витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку,  витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого 
речового права….Чому рішення виносилося заочно і в рішенні йдеться про те, що відповідачі не з'явилися до суду "по невідомій причині", якщо, наприклад, керівник "Інтерагрокому" надсилав до суду заяву з проханням перенести засідання? Таких питань дуже багато.
Завтра, 2 вересня, до Долинської приїде голова Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко. За інформацією власних джерел Златополя, активісти з Долинської, які займаються в районі питанням землі та записалися на прийом до голови ОДА, почали отримувати на свою адресу погорози.
 

На Кіровоградщині суд дозволив фермеру забрати чужий пай і не платити оренду
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований