29 вересня 2024, неділя

У Кропивницькому представили унікальну виставку робіт Олександра Осьмьоркіна (ФОТО)

Сьогодні, 3 березня, У Кропивницькому в художньо-меморіальному музеї О.Осмьоркіна відбулася презентація одразу двох тематичних виставок з музейного зібрання: «Студійні малюнки О.О.Осмьоркіна 1920-х – поч. 1950-х рр.» та «“Вони любили його…” Живописні та графічні твори художників – учнів О.О.Осмьоркіна». Виставки присвячені 125 річниці з дня народження видатного художника і педагога, інформує кореспондент Златополя. 
На унікальній виставці «Студійні малюнки О.О.Осмьоркіна 1920-х – поч. 1950-х рр.», яка експонується лише протягом сьогоднішнього дня, було представлено понад двадцять графічних творів, переданих до музею у свій час вдовою художника Н.Г.Осмьоркіною. Це – малюнки, виконані під час навчального процесу разом зі студентами в індивідуальних майстернях художніх вузів, а також численні ескізи до картин, начерки, замальовки. 

– Ось така "художня кухня"… Це просто визначна й унікальна подія – побачити картини Олександра Олександровича Осьомьоркіна в оригіналі. – розповідає мистецтвознавець Олена Криченко. – Кожному, хто цінує мистецтво, ні в якому разі не можна пропускати такі рідкісні заходи, тому що, коли ви дивитеся на картини в оригіналі, ви маєте можливість відчути ту енергетику, яку митець в них заклав. Ці всі малюнки Осьмьоркіна, які представлені тут, говорять про те, що він постійно вивчав натуру. Можу сказати, що всі великі художники саме так відповідально ставилися до своєї роботи. 
Інша виставка – «“Вони любили його…” Живописні та графічні твори художників – учнів О.О.Осмьоркіна» експонуватиметься до кінця квітня. На ній представлено понад сорок мистецьких доробків відомих художників радянської доби – випускників майстерні професора живопису О.О.Осмьоркіна в Ленінградському інституті живопису, скульптури та архітектури та Московському художньому інституті імені Сурікова. Цю рідкісну колекцію портретів, пейзажів та натюрмортів 1930-х – 1980-х рр., які були подаровані особисто авторами музею свого вчителя, зібрав і передав Російський фонд культури у 1994 році напередодні відкриття художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна. 
– Учні Осьмьоркіна ініціювали створення іменного фонду Олександра Осьомьоркіна при радянському фонді культури з метою створити дві колекції: твори учнів і випускників його майстерні та твори художників, які були сучасниками Олександра Осьомьоркіна. Усі учні Осьмьоркіна – і московські, і ленінградські, і білоруські художники – відгукнулися на цю ініціативу з величезним задоволенням і передавали свої роботи до цього фонду з надписом "До музею вчителя". Ця колекція була зібрана. А у квітні 1994 року її урочисто передали до фонду Кіровоградського музею імені Олександра Осьомьоркіна, – розповідає про історичне підгрунтя виставки директор музею Віта Чернова. 
Фото – Златопіль
У Кропивницькому представили унікальну виставку робіт Олександра Осьмьоркіна (ФОТО)
Оцінити цей запис

Магазин товарів для активного відпочинку ProTrack

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований