03 жовтня 2024, четвер

Голова Кіровоградської обласної ради про зміни до бюджету та незадовільну роботу Держгеокадастру

У програмі «Тема дня» на телеканалі «Кіровоград» голова Кіровоградської  обласної ради Олександр Чорноіваненко розповів, навіщо 14 грудня скликалася позачергова сесія облради, які зміни довелося вносити до обласного бюджету та чому депутати визнали незадовільною роботу ГУ Держгеокадастру. 
Текстовий варіант інтерв’ю пропонуємо нашим читачам.
– Пройшла позачергова сесія Кіровоградської обласної ради. Скажіть, в чому була її актуальність і доцільність?
–Як ви знаєте, 25 грудня минулого року був прийнятий державний бюджет, оприлюднений 31 грудня. Згідно закону, обласна рада мала протягом 14 днів після цього мала внести відповідні зміни до обласного бюджету, який також наш регіон приймав 25 грудня.  Голова обласної державної адміністрації вніс відповідне подання на розгляд депутатського корпусу в частині того, аби ми провели відповідні зміни. Основним питанням, яке виносилося на позачергову сесію облради, стало саме бюджетне питання. Хочу сказати, що ухвалений парламентарями бюджет піддався жорсткій критиці депутатського корпусу, а це, безумовно, думка громади. У тих законодавчих змінах, прийнятих 25 грудня, практично знімається пільгове оподаткування з аграріїв. Крім того, щодо соціальної складової: хоча в держбюджеті і законах передбачено, що пільгове перевезення – це обов’язок держави, але його передали на місцеві бюджети. Ми стали перед дилемою:  що нам робити. На кожній з депутатських комісій відбувалися серйозні дискусії. На цій сесії ми вимушені були прийняти декілька звернень до прем’єр-міністра, до Гаранта Конституції – Президента – та до Верховної Ради України щодо змін до законів і, відповідно, держбюджету, що прийнятий. Адже великі проблеми виникають через це із фінансуванням  деяких галузей, у тому числі освітньої (фінансування профтехучилищ) та соціальної (як я уже говорив, пільговий проїзд). Для нас розгляд цих питань був дискусійним. 
–Які саме зміни було прийнято до бюджету Кіровоградської області?
–Депутатський корпус, разом із облдержадміністрацією знайшов вирішення усіх проблем, що стосуються бюджету області. А саме: раніше ми мали три субвенції, тобто повноваження, передані державою нам щодо освітньої субвенції, охорони здоров’я (вони практично залишилися на тому ж рівні), а щодо субвенції на професійно-технічні навчальні заклади, то вона становила 141 мільйон на область. Зараз ця субвенція через обласний бюджет не проходить і всі ПТНЗ будуть фінансуватися в залежності від того, де вони розташовані:  якщо вони знаходяться у містах обласного значення і в обласному центрі, то будуть фінансуватися з бюджету міста, а 11 ПТНЗ залишаться на обласному фінансуванні (ми знайшли 53 мільйони гривень для того, щоб профінансувати відповідні заклади). 
Але все-таки є проблема і в нашому бюджеті, адже зараз область фінансує ветеринарну медицину – раніше ми отримували цей податок у загальний кошик нашого бюджету, а зараз його перевели у спеціальний фонд і тому ми вишукували додатково ще  23 мільйони на ветмедицину. До тих коштів, які йдуть на освітню та медичну субвенцію,  нам довелося додати ще близько 50 млн грн додатково із доходів обласного бюджету.
Користуючись нагодою зауважу, що законодавець змінив дохідну частину і змінив деякі податки, внісши відповідні зміни до законів. Якщо основні надходження до обласного бюджету – це податок з доходів фізичних осіб – 15%, то зараз людина сплачуватиме 18%, 15% з яких ітимуть до обласного бюджету.  Але поле оподаткування розширено: якщо раніше ми з вами сплачували 3,5% єдиного податку, то він сплачуватися уже не буде. Тобто, на саму людину це не вплинуло, але це вплинуло на дохідну частину бюджету десь на 12 мільйонів. 
Зазначу також, що, внесено зміни до законодавства стосовно ЄСВ: якщо у нас був 36,3%, який сплачувався бюджетним підприємством чи установою за працівника, то  зараз – 22%. Тими коштами, які від цього вивільнилися, ми закриваємо ті проблеми, які виникли. Але проблеми в цілому по області ще є. Ще раз хочу сказати: законодавець не передбачив кошти на фінансування харчування дітей у початковій школі, тому цей тягар лягає на плечі місцевих бюджетів. За цей час ми провели відповідну селекторну нараду і, гадаю, ми будемо турбувати Київ і вирішувати це питання на місці.
–Під час сесії депутати Кіровоградської обласної ради розкритикували діяльність Держгеокадастру. У чому причина?
–Ви сказали дуже толерантно – «розкритикували». Справа в тому, що було прийнято рішення визнати роботу по програмі розвитку земельних відносин незадовільною. Програма повинна виконуватися на 100%, а вона виконана на 25%. Програма не виконана по усіх заходах,  які передбачалися. І головне: представництво Держгеокадастру в області не виконує тих функцій, які  мало виконувати – не забезпечує землею наших захисників, учасників АТО. Процес затягується, земля не виділяється.   По багатьом питанням робота йде незадовільно: це відображено і у звіті, це бачать і депутати і ЗМІ.
Голова Кіровоградської обласної ради про зміни до бюджету та незадовільну роботу Держгеокадастру
Оцінити цей запис

Магазин товарів для активного відпочинку ProTrack

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований