28 березня 2024, четвер

На Маловисківщині говорили про підтримку людей з інвалідністю

Проблемам реабілітації та входження в соціум людей з інвалідністю було присвячене зібрання у форматі круглого столу, яке відбулося у Маловисківському дитячо-юнацькому центрі “Вись”, інформує Златопіль.

 У ньому взяли участь представники місцевої влади, фахівці з установ і організацій, які  опікуються проблемами людей з інвалідністю, представники  закладів середньої освіти, громадських організацій, діти з інвалідністю та їхні батьки, і чимало цікавих гостей. Серед них, зокрема, голова Кіровоградської обласної організації «Серце матері» Людмила Шукрута, яка розповіла власну історію та про життя свого сина зінвалідністю, поділилася досвідом  підтримки  таких же матерів і їхніх дітей,  проінформувала присутніх  про методичну допомогу та відкриття  у Кропивницькому відповідного Центру «Сильні духом», який займатиметься проблемами людей з інвалідністю.

Присутніх зацікавила  також розповідь директора Маловисківського  районного інклюзивно-ресурсного Центру Лариси Привалової. За  її  словами, тут уже сформовано  практично повний штат працівників, з дітьми працюють практичний психолог, дефектолог та логопед. Є надія, що до нового року з’явиться і реабілітолог. Нині Центр займає п’ять кімнат і знаходиться  в Маловисківському ліцеї (школі-інтернаті), є відповідне оснащення. Він обслуговує дітей з інвалідністю району, і двох об’єднаних територіальних громад – Маловисківської та Смолінської.

Допомогає дитині адаптуватися в соціумі  і в дитячому колективі асистент вчителя, який працює з ним на уроці. Потім він може переміститися з дитиною в ресурсну кімнату (а такі є в міській ЗШ №3, Хмелівському НВО, Злинському НВК, Мануйлівському НВК,Ташлицькій ЗШ,Злинській ЗШ №1), де займається з дитиною індивідуально. Для таких дітей складається посильна для них програма, але навчаються вони разом з іншими дітьми. Завдання педагогів, а в першу чергу – батьків , бо все іде з сім’ї, навчити всіх інших дітей ставитись до дітей з інвалідністю толерантно.

Все це зрозумів на своєму прикладі і Григорій Гришкан, якого тепер знає вся Україна , і який був запрошений  на «круглий стіл». Народившись в Донецьку і отримавши травму при пологах та страшний діагноз – ДЦП, Григорій , пройшовши складний життєвий шлях, нині не лише ходить , говорить, як звичайні люди, а й отримав вищу освіту, живе (сам знайшов собі роботу!) у Києві, ще й створює фільми про таких же людей! Коли запитали у Григорія про його життєвий девіз, відповідь була знайомою : «Ніколи не здаватись!».

У невимушеній    атмосфері присутні батьки дітей з інвалідністю поспілкувалися між собою, озвучили проблеми, а дехто і дав поради, вислухали спеціалістів, поради священника Василя Дубини,  який свого часу був доховником в одній з церков  Маловисківщини, а нині несе людям слово Боже  на  Новоархангельщині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Юні Кіровоградщини здійснили уявну подорож у Всесвіт

Підсумок  розмови  підвела Тетяна Бабенко , відома  на  Маловисківщині  як меценатка і громадська діячка, яка  й стала  одним з організаторів та ініціаторів зустрічі, наголосивши  на  тому, що всі  ми повинні толерантно ставитися до людей з інвалідністю, допомагати їм і згадувати про них не лише до особливих дат, а  турбуватись  як з рівними , щодня.

На Маловисківщині говорили про підтримку людей з інвалідністю
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований