04 травня 2024, субота

Уранові шахти на Кіровоградщині досі не запрацювали

Голова профспілки працівників атомної енергетики та промисловості України (Атомпрофспілки) Валерій Матов звернувся з листом до керівників найвищого рівня, у якому намагається передати тривогу і напругу, викликану простоєм уранових шахт на Кіровоградщині.
Нагадаємо: Златопіль уже не раз розповідав, як чиновники годують шахтарів обіцянками, затягуючи з травня процес видачі дозволу на поновлення гірничо-видобувних робіт. Крайньою датою, коли шахтарям обіцяли початок видобутку, було 1 серпня, однак за інформацією, що є у розпорядженні нашого видання, цього не відбулось. навпаки – вузол проблем на Смолінській та Інгульській шахтах зятягується і в колективах уже говорять про свідоме знищення галузі. Про це  йдеться і в листі голови Атомпрофспілки на ім'я керівників держави.
Зокрема, лист адресований президенту П.Порошенку, прем'єр-міністру В.Гройсману, секретарю Ради Hацбезпеки і оборони О.Турчинову, міністру екологіії та природних ресурсів О.Семераку, міністру енергетики та вугільної промисловості України І.Насалику та т..в.о голови Державної служби геології та надр О. Кирилюку. і має назву "Про знищення розробки родовищ уранових руд в Україні".
В листі, зокрема, говориться: 
"Шановні керівники держави! На вимогу восьмитисячного трудового колективу Державного підприємства «Східний гірничозбагачувальний комбінат» вимушений звернутись вдруге до Вас з питання «злочинної» за оцінкою гірників-уранщиків затримки надання Державною службою геології та надр України спецдозволу на розробку Мічурінського, Центрального та Ватутінського родовищ уранових руд, якими ДП "Схід ГЗК" займається понад 65 років. На даний час на ДП "Схід ГЗК" склалась критична ситуація, яка призвела до простою Смолінської та Інгульської шахт на протязі двох місяців. Державне підприємство несе величезні збитки (станом на сьогодні це майже 300 млн.грн.), бюджети всіх рівнів не отримують податки. Простій уранових шахт ставить під сумнів виконання ДП "СхідГЗК" умов контрактів, згідно яких Україна отримує свіже ядерне паливо для атомних електростанцій України. А це вже загроза енергетичній безпеці держави.
Трудові колективи шахт, як в цілому комбінату, здивовані відсутністю державницької позиції у вирішенні цього питання.
Незважаючи на окремі доручення Прем’єр-міністра України, Першого віце Прем’єр-міністра України, проведені попереджувальні протестні акції в містах-супутниках уранщиків, в м. Києві 11 липня 2017 р. під стінами Держгеонадра та обіцянки, які були отримані представниками трудового колективу, питання не вирішили. Люди доведені до відчаю, зневірені діями влади по зміцненню економіки держави та готові на непередбачувані протестні дії задля захисту своїх конституційних прав на працю.
В разі подальшої затримки отримання спецдозволу на користування надрами представниками колективу пропонується проведення, починаючи з 1 серпня поточного року, безстрокових протестних акцій в м. Києві.
За дорученням трудового колективу голова Атомпрофспілки – В.О. Матов."
Нагадаємо, на недавній конференції трудового колективу Смолінської шахти дедлайном початку роботи підприємства називалось 1 серпня. Однак на час виходу цього матеріалу у світ, позитивної інформації зі Смоліного редакція не отримала.
Ще одним документом, який не вселяє оптимізму  про швидкий початок роботи шахт є лист з Мінприроди, копію якого отримав "Златопіль".
Нагадаємо, кілька тижнів тому Олег Ляшко розповідав, що шахта вже отримала дозвіл і почне працювати "з понеділка". Як підтвердили нам на Інгульській шахті, станом на сьогодні, видача товарної руди не ведеться. Наступне засідання комісії з видачі спецдозволів на видобуток руди, за інформацією шахтарів, має відбутися 7 серпня, однак наказу на скликання такої комісії досі немає.
Фото – Златопіль
Уранові шахти на Кіровоградщині досі не запрацювали
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований