09 травня 2024, четвер

«Батьківщина»: Прокуратуру перетворюють на політичний орган, а парламент – на прислужника офшорних кланів

Учора, 12 травня Верховна Рада прийняла Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Генеральної прокуратури України (№4645), який дозволяє призначати на посади прокурорів, включно із Генеральним прокурором, осіб, які не мають фахового досвіду, юридичної совіти, навичок та знань, необхідних для виконання службових обов’язків. 
«За» проголосувало 258 депутатів. Для результативного голосування були залучені голоси колишніх «регіоналів» з фракцій Опозиційного блоку, Відродження та Волі народу, оскільки власних голосів так званої «коаліції на двох» не вистачило – від БПП та Народного фронту законопроект підтримали лише 206 депутатів. Фактично, маємо нову антинародну коаліцію, яка зайняла кругову оборону своїх бізнес інтересів на шкоду інтересам національним.
Учора ж даний Закон був підписаний Президентом Порошенком, а відтак набув чинності.
«Батьківщина» (всі присутні в сесійній залі депутати фракції) проголосувала одностайно  проти цього документу.
Ухвалений законопроект був внесений до порядку денного всупереч Закону України Про регламент Верховної ради. Такі дії мають ознаки політичного шахрайства. Вони руйнують самі конституційні основи держави та знищують залишки довіри до неї суспільства.
«Відбувається руйнація засад управління державою Україна, оскільки держава вже не спирається ні на Конституцію, ні на закон, ні на процедури. Якщо країна не спирається на закон та Конституцію, то наступає хаос, безлад і некерованість країною! Крім того, фундаментально порушуються права людей і робиться це більш брутально, ніж робив це режим Януковича!..» – заявила Юлія Тимошенко, коментуючи з трибуни ВР прийняття даного документу.
Особи, призначені на прокурорські посади відповідно до цього Закону стануть політичними фігурами, а сама Прокуратура України перетвориться на політичний орган. Ці державні службовці перетворяться із представників державних інтересів на виразників інтересів політично-фінансових, офшорних кланів. 
Крім того, за словами Юлії Тимошенко, «зняття вимоги до Генерального прокурора щодо обов’язковості правової освіти порушує ключові документи ООН і Ради Європи».
Генеральний прокурор, призначений за цим Законом втратить навіть видимість своєї незалежності та процесуального статусу, натомість перетвориться на одного зі службовців Адміністрації Президента.
Цей Закон також запроваджує можливість спеціальної заочної досудової слідчої процедури для звинувачень за більш як 30-ти статтями Кримінального кодексу, що відкриває практично необмежені можливості для позбавлення громадян їхнього майна.
«Головне – це заочне судочинство! Заочне судочинство буде застосовано за 32 статтями Кримінального кодексу, включаючи 191 статтю, куди може підпасти будь хто! Це створюється такий механізм репресій в країні, коли людина не буде мати права на захист в суді» – наголосила Юлія Тимошенко.
«Батьківщина»: Прокуратуру перетворюють на політичний орган, а парламент – на прислужника офшорних кланів
Оцінити цей запис

Доставка квітів у Кропивницькому

Коментарі

Додати коментар

Ваш e-mail не буде опублікований